Toukkapussi pitää vastasyntyneen lämpimänä

Sari Stenlundin neulomisharrastus poiki kahdeksan toukkapussia Tyksin vastasyntyneille.

Vastasyntyneille neulominen vei paimiolaisen yrittäjän ajatukset pois koronaviruksesta.

PAIMIO.

Paimiolainen Oivatikki-kangaskaupan yrittäjä Sari Stenlund vei tiistaina 23. helmikuuta erityisen pussin Turun yliopistolliseen sairaalaan: hän oli neulonut poikkeusaikana niin kutsuttuja toukkapusseja vastasyntyneille vauvoille. Käsityöt oli tarkoitus toimittaa nimenomaan sairaalan keskolaan eli vastasyntyneiden teho-osastolle.

– Toukkapussi on villalangasta tehty pussinmallinen iso sukka, jossa on aukko päässä. Vauva sujautetaan sinne ja hän pysyy lämpimänä. Se on tietynlainen versio kapalosta, Stenlund kertoo.

Idea toukkapussien neulomisesta Tyksin vastasyntyneille sai alkunsa Stenlundin omien sanojen mukaan koronarytäkässä, kun hän halusi saada ajatuksensa johonkin hyvään. Jokapäiväinen neulomisharrastus sai uuden tarkoituksen, kun Stenlund alkoi tehdä toukkapusseja.

– Palaset loksahtivat paikalleen toukkapussien myötä, sillä halusin neuloa jotakin järkevää. Se siirsi ajatukset pois koronasta, kun ajatteli, että joku pieni uusi tulokas saa tämän päällensä.

Stenlund myös arvostaa Tyksissä tehtävää työtä.

– Molemmat lapseni ovat olleet keskolassa, ja siellä tehdään hyvin arvokasta työtä. Tyksissä oltiin valtavan innostuneita ja ilahtuneita toukkapusseista. He kiittelivät kovasti.

Kahdeksan valmistunutta toukkapussia olivat ensimmäiset Stenlundin valmistamat. Mahdollisuuksien mukaan hän voisi valmistaa niitä lisääkin ja ottaa mukaan paimiolaisen toimijan, jolta saisi paikallista villalankaa. Myös yksi henkilökohtainen tuotetilaus on otettu vastaan.

– Kerroin toukkapusseista parikymppiselle pojalleni ja hänen ystävälleen. Tämä ystävä pyysi tekemään elokuussa syntyvälle vauvalleen myös oman pussin. On ihanaa, etteivät nuoret vaadi aina kaikkea uusinta huutoa olevaa vaatetta ja tavaraa vaan tällainen käsintehty kelpaa myös.

Korona-aika on ollut pienyrittäjänä toimivalle Stenlundille vaikeaa aikaa, sillä työpaikalla on oltava, vaikka samaan aikaan mieltä kalvaa pelko sairastumisesta. Myös Paimion helmikuussa pahentunut tartuntatilanne on hiljentänyt kadut, sillä ihmiset pysyttelevät kotona.

– Tilanne on kuitenkin pienyrittäjille sama, sillä kaikki kärsivät tästä. Sitten saa vertaistukea muilta ja tsemppaamme toisiamme. Varmasti myös ihmiset ovat huomanneet pieyrittäjien arvon ja ymmärtäneet heidän olemassaolon tärkeyden. Se on tehnyt jo muutoksen paikallisten ostoskäyttäytymiseen.

Liisa Kallio