Abiturientti: ”Kuumotti kyllä paljon, jos saa vaikka kaupasta koronan”

Olli Häyrisen tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä osittain auki – valmistumisen jälkeen hän aikoo käydä armeijan, mutta jatko-opiskelut ovat vielä harkinnan alla.

Pelko sairastumisesta ja valmistumisen siirtymisestä varjosti kevään ylioppilaskokeita.

LIETO.

Äidinkieli, englanti, matematiikka, historia ja yhteiskuntaoppi – niiden jälkeen valkolakki päähän. Lietolaisen abiturientti Olli Häyrisen matka kohti valmistumista alkoi tänä keväänä äidinkielen ylioppilaskokeella ja päättyi yhteiskuntaopin kokeeseen. Valmistautuminen koitokseen alkoi jo hyvissä ajoin syyslukukaudella.

– Aloitin käymällä historiaa ja yhteiskuntaoppia läpi. Harrastan koripalloa, eikä sitä ole päässyt treenaamaan, joten lenkkeilyn lisäksi ei ole ollut muuta tekemistä kuin lukea. Minulla ei ollut tarkkaa lukusuunnitelmaa vaan menin fiilikseen mukaan, mutta olin tiukka siinä mielessä, että aloitan lukemisen aamuisin samaan aikaan kuin menisin kouluun, Häyrinen kertoo.

Viikonloput hän piti vapaina lukemisesta.

Varsinais-Suomi siirtyi koronapandemian leviämisvaiheeseen joulukuun alkupuolella, ja juuri ennen kevään ylioppilaskokeita tilanne kääntyi Turussa huonompaan suuntaan. Liedossa tartuntoja on ollut yhteensä noin 200, joka on maakunnassa viidenneksi eniten Raision, Salon, Kaarinan ja Turun jälkeen.

Häyrinen myöntää, että koronatilanne oli mielessä usein ennen ylioppilaskokeita.

– Kuumotti kyllä paljon, jos saa vaikka kaupasta koronan. Olisi pettymys, ettei saisi sen takia valkolakkia ja pääsisi lukiosta läpi. Kyllä se pelotti, hän sanoo.

Moni Häyrisen kaveripiirissä jakoi samanlaiset ajatukset. Häyrinen itse ei asettanut itseään tiukkaan omaehtoiseen karanteeniin vaan vältti turhia menoja.

– Kävin kyllä kaupassa, mutta ei viitsinyt hirveästi mennä sen lisäksi mihinkään ylimääräisiin paikkoihin ennen kirjoituksia, ettei sairastu.

Ylioppilaskokeiden jälkeen abiturienttien pitää odottaa tuloksia toukokuuhun 18. päivään asti. Häyrinen kuvailee fiiliksiään kohtalaisiksi.

– Pieni pettymys jäi matematiikan kokeesta, kun mokasin siinä hieman, mutta sille ei voi mitään. Historia ja yhteiskuntaoppi ovat sellaisia, joiden toivon menevän hyvin. Tuloksia voi onneksi aina korottaa.

Valmistujaisjuhlat eivät ole vielä vallanneet Häyrisen mieltä kokonaan, mutta juhlista on keskusteltu perheen kanssa. Koronatilanteen vuoksi he ovat päättäneet mennä päivä kerrallaan juhlien suhteen. Tulevaisuudessa on kuitenkin yksi kiintopiste odottamassa.

– Tarkoituksena on mennä armeijaan Säkylään heinäkuussa. Jos pärjään siellä hyvin ja haluan kokea sen, millaista olisi olla koko vuosi armeijassa ja edetä mahdollisesti aliupseeri- tai reserviupseerikouluun niin sitten sillä mennään.

Jatko-opinnoista Häyrinen ei ole ottanut paineita, ja niihin hän aikoo palata armeijan jälkeen.

Koronatilanteen suhteen Häyrinen toivoo, että tilanne paranisi kesään mennessä – sitten pääsisi vihdoin juhlistamaan täysi-ikäisyyttä.

– Ei tätä oikein enää jaksaisi, niin olisi hienoa, jos kesällä pääsisi jo viettämään aikaa kavereiden kanssa ja voisi mennä johonkin ravintolaan. Ruisrockiinkin on liput, mutta tuskin pääsee vielä tänä kesänä sinne.

Liisa Kallio