85 nuorta haki Ruskon kunnalta kesätyöpaikkaa

Ruskon kunta tukee paikallisia, työuran alussa olevia nuoria tarjoamalla kesätöitä ja kesätyöseteleitä. Kuvituskuva.

Kesätyöpaikka voi olla esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, kiinteistöhuollossa tai liikennepuistossa.

RUSKO.

Ruskolaiset nuoret ovat hakeneet innokkaasti kesätyöpaikkoja ja kesätyöseteleitä tänä vuonna:maaliskuun 21. päivä päättyneen haun jälkeen kesätyöpaikkoja oli hakenut yhteensä 85 nuorta ja kesätyöseteleitä 45 nuorta. Ruskon kunnan kesätyökoordinaattori Siina Saarela kertoo, että kunnan kesätyötarjonta on hyvin monipuolinen.

– On muun muassa siivoustyötä, puistotöitä, kiinteistöhuoltoa ja lasten kesäkerhon vetämistä. Niiden lisäksi kirjastossa ja terveysasemalla on yksi kesätyöpaikka molemmissa. Eniten nuoria menee töihin varhaiskasvatukseen, jossa on13 paikkaa, hän kertoo.

Yhteensä kesätyöpaikkoja on tarjolla 45. Nuori voi työtä hakiessaan kirjata ensi- ja toissijaisen toiveen, joiden perusteella hakijat käydään läpi. Suurin tunku on varhaiskasvatukseen ja kiinteistöhuoltoon Saarelan mukaan.

– Jos johonkin työkohteeseen on liikaa tarjontaa tai jostain palvelualalta puuttuu tekijöitä, paikkoja tarjotaan niille hakijoille, joilla ei vielä paikkaa ensisijaisen toiveen mukaan ole.

Kesätyöpaikan lisäksi Ruskon kunta tukee nuorten työllistymistä kesätyöseteleillä, joita on tarjolla yhteensä 20 nuorelle.

Kesätyöseteli oikeuttaa 360 euron arvoiseen tukeen, jonka työnantaja hakee Ruskon kunnalta. Kesätyöpaikan löytäminen on kesätyösetelin saaneen nuoren vastuulla.

Tänä vuonna kesätyösetelihaku oli vilkas.

– Lähtökohtaisesti setelit jaetaan 20 ensimmäiselle kriteerit täyttävälle nuorelle, Saarela kertoo.

Kesätyöseteli voi olla ratkaiseva tekijä nuoren kesätyöhaussa, sillä tuen määrä on merkittävä.

– Yritykset arvostavat sitä, että setelin arvo on 360 euroa. Esimerkiksi yhdistyksille tuollainen summa on erittäin merkittävä. Seteli painaa työnhaussa paljon, ja setelin omaavalla nuorella on paremmat mahdollisuudet saada töitä.

Saarelan mukaan aiempina vuosina nuoret ovat päätyneet erilaisiin paikkoihin, kuten museo- ja kioskityöntekijöiksi, kesätyösetelin voimin.

Tänä vuonna vuonna 2004-2006 syntyneet ruskolaiset olivat oikeutettuja hakemaan kunnan kesätyöpaikkaa tai etuseteliä. Molempia oli mahdollista hakea, mutta vain toisen voi käyttää.

Myöskään aiemmin kunnalla työskennelleet eivät voi kesätyöpaikka kunnalta saada uudestaan. Sen sijaan kesätyösetelin voi. Nuorten tukeminen työuran alussa on Ruskon kunnalle tärkeää.

– Täällä on tuettu nuoria jo pitkään kesätyöpaikkojen kanssa. Nuoret saavat työpaikan ja taskurahan lisäksi erittäin arvokasta työkokemusta. Se on nuorten etu. Kesätöissä oppii työelämään jo nuoresta alkaen, ja nuoret myös itse kokevat kesätyökokemuksen erittäin tärkeäksi. Heidän omatunnonarvonsa kohoaa, kun saa olla kesän töissä.

Liisa Kallio