Upea talvikeli luonut ennätykselliset olosuhteet Hirvensalon hiihtokeskukselle

Hirvensalon hiihtokeskuksessa on viisi rinnettä ja kolme hissiä. Pisin rinteistä on 300 metriä ja suurin korkeusero 60 metriä.

Vuodesta 1964 auki olleen hiihtokeskuksen taloudellinen tilanne on haastava, mutta tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

TALVIURHEILU.

Lounais-Suomessa, muutaman minuutin päässä Turun keskustasta, saaressa – välttämättä ensimmäisenä ei tulisi mieleen, että juuri kuvailtiin hiihtokeskuksen sijaintia. Hirvensalon hiihtokeskus on liikuttanut Turun seudun asukkaita jo 1960-luvulta saakka, ja toimintaa kehitetään edelleen.

Tänä talvena hiihtokeskus avattiin 10. tammikuuta – hieman myöhässä tavalliseen verrattuna, sillä yleensä tavoitteena on saada keskus auki joulun ja vuoden vaihteen tienoilla.

– Kulunut talvi on mennyt erinomaisen hienosti. Koronavuoden ollessa käynnissä talviliikunnan paine on purkautunut niin, että meillä on ennätysmäärä asiakkaita. Sen on huomannut selkeästi, sillä jonot ovat olleet pitkiä ja ensimmäisenä viikonloppuna pysäköintialue oli täynnä. Sitä ei ole tapahtunut vuosikausiin, Hirvensalon hiihtokeskusta ylläpitävän Turun Slalomseura ry:n puheenjohtaja Jari Lehtinen kertoo.

Koronavirus ei kuitenkaan ole ainut tekijä ennätyshyvälle kaudelle. Lumi ja pakkanen ovat saaneet ihmiset innostumaan ulkoliikunnasta.

– Ihmiset ovat riemuissaan talvesta, ja sillä on ollut suurin vaikutus. Täällä käy paljon lapsiperheitä, jotka ovat tulleet innoissaan harjoittelemaan laskettelua. Korona vaikuttaa toki siihen, ettei matkusteta, mutta viime vuoden surkean talven jälkeen pakkaset ja kunnon talvi saivat ihmiset ryntäämään ulkoliikunnan pariin.

Kuluva talvi on todella ollut erikoisen hieno esimerkiksi viime vuoteen verrattuna, jolloin Hirvensalon hiihtokeskus oli Lehtisen mukaan 18 päivää auki, joista 11 yhtäjaksoisesti. Lopputalven aukioloa leikkasi vielä koronavirus jo valmiiksi surkeasta talvesta. Kun vuodet ovat keskenään näin erilaisia eikä lumentulo saati pakkanen ole itsestään selvää, herää kysymys: millaista on ylläpitää hiihtokeskusta Lounais-Suomessa?

– Haastavaa ja raskasta se on. Viime talven kaltaiset kaudet ovat tuskaa. Tämä talvi taas hymyilyttää ja palkitsee. Kun hiihtokeskusta operoi urheiluseura, niin resurssit ja voimat revitään tavallisten ihmisten selkänahasta. Se taas on pois urheilutoiminnasta. Meillä on kuitenkin selkeät yhteistoimintasävelet Turun liikuntapalvelukeskuksen kanssa, ja näillä mennään toistaiseksi, Lehtinen kertoo.

Ylläpidon lisäksi myös seuran taloudellinen tilanne on samaa luokkaa.

– Hiihtokeskuksen pyörittämisessä taloudellinen tilanne ei ole koskaan hyvä. Se on kallista toimintaa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että tämän talven tuotot auttavat eteenpäin. Kyllä tätä kannattaa siis tehdä, sillä työ on palkitsevaa ja tämänhetkiset olosuhteet loistavat.

Hirvensalon hiihtokeskus on kasvanut 50 vuodessa osaksi Turun kaupungin liikuntakarttaa Samppalinnan maauimalan ja Kupittaan puiston rinnalle. Varsinkin kulunut talvi on näyttänyt, mitä hiihtokeskus asiakkailleen merkitsee.

– Asiakkaat tulevat nauttimaan talvesta tänne, kun on kunnon olosuhteet. Huonoimmilla keleillä olemme siellä yksin. Liikuntapaikkana hiihtokeskus on kuitenkin samanlainen kuin muutkin, vaikka operoijana onkin urheiluseura, Lehtinen sanoo.

Hirvensalon hiihtokeskuksen lähitulevaisuudessa siintää hiihtoloma, jolloin hiihtokeskus on auki päivittäin lähes 12 tuntia. Lehtinen toivoo, että keskusta voitaisiin pitää auki huhtikuuhun saakka. Kuitenkin katse on suunnattu jo muutaman vuoden päähän.

– Meillä on muutama isohko projekti yhteistyössä kaupungin kanssa. Ne toteutuvat seuraavan kahden vuoden aikana. Tulevaisuutta suunnitellaan koko ajan, ja keskuksen olemassaolon edellytyksiä parannetaan jatkuvasti.

Liisa Kallio