Eläinsairaala Vettoriin keskittynyt ortopedian huippuosaamista

Ortopedi Karoliina Mikola ja klinikkaeläinhoitaja Tytti Tuomi tekevät saumatonta yhteistyötä. Kuva: Evidensia.

Ortopedin työhön kuuluvat esimerkiksi ontumatutkimukset, PEVISA-kuvaukset ja kirurgia.

RAISIO.

Raisiossa sijaitsevaan Eläinsairaala Vettoriin on keskittynyt pieneläinortopediaosaamista jo kolmen eläinlääkärin verran – neljäskin ammattilainen tekee jo tuloaan. Yksi kolmesta eläinsairaalan pieneläinortopedeista on Karoliina Mikola, joka on toiminut Vettorissa kymmenisen vuotta. Hän kertoo työnsä sisältävän poliklinikka- ja leikkaussalipäiviä: poliklinikkapäiviin kuuluu esimerkiksi röntgen-, CT- ja ultraäänitutkimuksia. Leikkaussalipäivinä Mikolan työpäivä kuluu ortopedisten leikkausten lisäksi myös pehmytosakirurgian parissa.

– Ontumatutkimuksessa selvitetään omistajan kanssa, milloin ontuminen on alkanut ja kuinka kauan se on kestänyt. Käymme läpi oireet, lemmikin liikkeet ja seisomisasennot, jonka jälkeen tunnustellaan vielä luusto ja lihaksisto läpi. Leikkaussalissa tehdään esimerkiksi murtumaleikkauksia ja nivelkirurgiaa, johon kuuluvat esimerkiksi niveltähystykset, Mikola kertoo.

Pieneläinortopediaan perehtyneen eläinlääkärin työssä kohtaa kaikenlaisia vammoja, joiden taustalla voi olla esimerkiksi luunmurtumia ja kasvuhäiriöitä. Myös viralliset luustokuvaukset ovat osa Mikolan työtä.

– Sitten ovat tietenkin liikenneonnettomuudet, joiden kohdalla tarvitaan muuta hoitoa ennen ortopediaa. Harrastaessa myös sattuu ja tapahtuu, kun koira on kovassa käytössä. Iäkkäiden lemmikeiden kohdalla on usein ikään liittyviä vaivoja kuten selkäkipuja, sillä eihän kukaan meistä vanhene ilman kolotuksia ja rappeumaa.

Eläinlääketiede ei ollut Mikolalle aina itsestään selvä valinta. Hän kertoo olleensa kiinnostunut lääketieteestä yleisesti, ja eläinlääketieteelliseen hakiessaan mielessä kävi myös lääketieteelliseen hakeminen. Päivittäisessä työssään hän kertoo nauttivansa eniten kirurgiasta.

– Leikkaussalissa pääsee näpertämään ja kokoamaan asioista, ja se on mukavaa käsillä tekemistä. Monesti on sitten mielenkiintoista miettiä, että mikä johtuu mistäkin ja mikä vaikuttaa minkä lihaksen toimintaan. Minulla on myös joukkuevoimistelutaustaa, ja sieltä on tullut tapa ajatella tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa. Se on varmasti ohjannut kiinnostustani ortopediaan.

Ortopediaan perehtyneet eläinlääkärit ovat perinteisesti olleet miehiä – tilanne on kuitenkin Mikolan mukaan muuttumassa.

– Naisortopedien määrä on selvästi lisääntymässä Suomessa ja Pohjoismaissa.

Ortopedin työssä hyvät välineet ovat osa työtä. Mikolan mukaan Raision Vettorissa on yksi Suomen ensimmäisiä CT-kuvauslaitteita. Myös muut kuvantamistavat yhtä lukuun ottamatta onnistuvat eläinsairaalassa.

– Normaalikäytössä olevan röntgenin lisäksi myös leikkaussalissa on mahdollista kuvata röntgenillä. Ortopedinen ultraäänitutkimus ei ole vielä kovin yleinen, ja se vaatii hyvän laitteen. Täältä sellainen löytyy. Magneettikuvauksesta vielä haaveillaan, mutta toivottavasti ei kovin pitkään, sillä remontin yhteydessä sillekin tehtiin tila valmiiksi.

Mikola nimeää työnsä parhaaksi puoleksi ilon siitä, kun saa lemmikin voimaan hyvin ja omistajan iloiseksi – oli kyse sitten ontumaongelmasta tai luumurtumasta. Mitä pitäisi sitten tehdä, ettei oma lemmikki päätyisi Mikolan potilaaksi?

– Sanoisin, että lähtömantra on lihaskunnon ja koordinaation kunnossapito pennusta saakka. Sillä ehkäistään parhaiten vammoja, mutta pumpuliin ei voi tietenkään kääriä. Paras suoja on se, että pitää elimistön hyvässä kunnossa. Jos sattuu liukastuminen, niin silloin ei käy pahasti vaan elimistön omat mekanismit pystyvät suojaamaan.

Liisa Kallio