Tahvion koululaiset tutustuivat jääpilkkiin ja lumikenkäilyyn

Talviulkoilupäivä pirteässä pikkupakkasessa sai punan poskille

Lauri Pakarinen ja Luukas Saarinen Tahvion koulun 3B luokalta lumikenkäilemässä. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Miljoonapilkin kautta talvilomalle jääneillä Tahvion 3. – 6. luokkien oppilailla kala nousi reippaaseen tahtiin Hahdenniemen satamassa. Ulkoilupäivään kuului myös tärkeää ympäristökasvatuksellista sisältöä sekä talviliikunta-aktiviteetteja.

3B luokan Alisa Karvonen esittelee saalistaan Suomen Vapaa-ajankalastajien kalastusohjaaja Mikael Jaakkolalle. Kuva: PIRITA SAKSA.

RAISIO. Raisiossa sijaitsevan Tahvion koulun 3.–6.-luokkalaiset lähtivät hiihtolomalle iloisen talviulkoilupäivän saattelemana. 19. helmikuuta järjestetyn ulkoilupäivän aikana oppilaat pääsivät kokeilemaan pilkkikalastusta Hahdenniemen satamassa Suomen Vapaa-ajankalastajien kalastusohjaajan Mikael Jaakkolan opastuksella.
– Olemme tehneet yhteistyötä Mikael Jaakkolan kanssa syksyn valinnaisaineen kalastusretkellä Naantaliin. Yhteistyö jatkuu maaliskuussa, jolloin koulullamme alkaa OnKiVa-kaverikerho. Kerhon toiminta koostuu kalastuksesta, yhdessäolosta ja retkeilystä, 3B luokan opettaja Pirita Saksa Tahvion koulun Kaikenlainen osallisuus -kehittämistiimistä sanoo.

Miljoonapilkin lisäksi ulkoilupäivän ohjelmassa oli monipuolista talviliikuntaa kuten hiihtoa, luistelua ja lumikenkäilyä. Turvallisen, rajoitusten mukaisen sisäliikuntahetken jokaiselle luokalle mahdollistivat liikuntasalin porrastetut vuorot.

Jääpilkillä nousi ahvenia, kuoreita ja jokunen särki. Kuvassa Lauri Pakarinen kalasaaliineen. Kuva: PIRITA SAKSA.

3.-luokkalaiset Lauri Pakarinen ja Luukas Saarinen olivat ulkoilupäivästä innoissaan.
– Valinnaisaineen kalastusretkellä saimme kokeilla laituripilkkiä, mikä oli erilaista kuin tämänkertainen jääpilkki. Kairasimme myös omia reikiä jäähän, mutta niistä ei tullut kalaa, Saarinen kertoo.
– Kalastusohjaajan valmiiksi kairaamista rei’istä sen sijaan kalaa nousi. Tunnistamissamme kaloissa oli ainakin särkiä, kuoreita ja ahvenia. Se oli jännää kun tutkimme kaikuluotaimella kalojen liikkeitä jään alla, Pakarinen jatkaa.

Jäällä käytiin koko koulun välinen pilkkikisa, jonka tulokset saatiin selville kun kaikki ryhmät olivat suorittaneet pilkkivuoronsa Hahdenniemessä.
– Meidän ryhmä johti kisaa selvästi, Saarinen ja Pakarinen iloitsevat.

Päivään kuului myös oman luokan oppitunti, jolla jaettiin Pidä Saaristo Siistinä Ry:n roska- ja vesistötietoutta kummikoulumateriaaleja hyödyntäen.

Tahvion koulu kuuluu Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kummikouluihin.

Suomen Vapaa-ajankalastajien kalastusohjaaja Mikael Jaakkola pilkillä Luukas Saarisen kanssa. Kuva: PIRITA SAKSA.

Se on peruskouluille suunnattu ympäristökasvatuksellinen toimintamalli.
– Siivoustalkoita pidetään Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa koulumme omalla kummirannalla Hahdenniemessä. Vaikutamme näin yhdessä, koko koulu, puhtaampien rantojen ja lähiympäristön puolesta, opettaja Pirita Saksa toteaa.

Ulkoiluteemaisen päivän sisällössä tuli vahvasti esille lähivesistöjen puhtaudesta huolehtiminen, oman lähiympäristön vaaliminen sekä kestävän elämäntavan mukaisen toimintakulttuurin rakentaminen.

Pirita Saksan mukaan toiminnalla on myös hyvinvoinnillinen näkökulma:

Omasta lähiympäristöstä nauttiminen kaikkina vuodenaikoina.
– Luonnossa liikkumalla haemme rentoutumista ja erilaisia elämyksiä. Jo ennen koronavirusta meillä on ollut ulko-oppitunteja, mutta ulkoilun tuoma virkistys tuntuu erityisen tärkeältä tällaisena aikana, hän lisää.

Hahdenniemessä kukin luokka pilkki omana ryhmänään.
– Päivän aikana tuli paljon vaihtoja, kun linja-auto kuljetti jokaisen ryhmän omalla vuorollaan Hahdenniemeen pilkkimään ja taas takaisin koululle, Pirita Saksa kertoo.

Koulun vanhempainyhdistys TahTi sponsoroi kelluntaliivit, joiden avulla oppilaiden retket lähivesistöjen ääreen ovat entistäkin turvallisempia.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!