Raision talous sopeuttamalla nousuun?

KUNTAVAALIT/MIELIPIDE

Vuosi sitten kukaan ei voinut tietää, miltä Suomi näyttää helmikuussa 2021.

Taistelu covid19-virusta vastaan jatkuu. Tilanne muistuttaa talvisodan piirteitä, kun taisteluväsymys uhkaa. Vihollinen muuttaa muotoaan ja selusta tulee turvata. Kaikessa tulee tukea väestön ja henkilöstön jaksamista. Tilanne menee ihon alle tunteisiin, kuten pelkäsin keväällä 2020.

Kuntataloudessa ennusteet vuonna 2020 olivat huonot; kunnat tulisivat tekemään suurta alijäämää. Kesällä 2020 myös sairaanhoitopiirin (Vsshp) ennuste oli synkkä ja kiireetön hoito ajettiin alas myös kunnissa, kun luotiin mahdollisuudet selviytyä pandemiasta.

Syksyllä tuli yllättävä käänne; kuntien ennusteet kääntyivät myönteisiksi. Valtio otti lainaa ja jakoi sitä tukipaketteina.

Raisio korotti tuloveroa vuodelle 2021, vaikka oli havaittavissa positiivisia kasvun merkkejä. Muuttoliike oli positiivista ja myös syntyvyys kasvoi ja ennusteet ovat hyvät. Lisäksi rakentaminen on kiihtynyt ja uusien kaavoitusten avulla mahdollistetaan kasvua. Kokoomus ei voinut hyväksyä veronkorotusta.

Nyt olemme lukeneet kuntien ennusteita tilinpäätöksistä ja lähes kaikki ovat kertoneet tuloksen olevan paljon ennustettua parempi. Raision tilinpäätös on yli 7miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kokonaistase on noin + 14 miljoonaa euroa!

Sairaanhoitopiirin tulos oli myös hyvä ja siksi he päättivät palkita kaikkia työntekijöitä 500 euron palkanlisällä kertakorvauksena. Kunnat ovat ottaneet tästä mallia, eri tavoin.

Raisiossa koko henkilöstö on suoriutunut yhteisvoimin pandemian hoidosta hyvin ja myös se tulisi huomioida. Pelkkä sana KIITOS ei riitä. Kaikkia ovat venyneet omalla tavallaan. Yhteishenki on ollut loistava. Työ myös jatkuu, varsinkin soten puolella.

Raisiossa on laadittu säästötavoitteita tilanteessa, jossa ennuste oli huono. Tuo lista sai myös ikävää julkisuutta.

Kylmä totuus on, että kuntatalous vaatii säästökuuria. Nyt saatu tulos ei saa hämätä, elämme valtion velalla, joka peritään pois.

Silti, tässä tilanteessa, kun tase on +14 miljonaa euroa, ei ole syytä leikata palveluista. Nyt on aika ottaa lisäaikaa ja katsoa, miten ennusteet vaikuttavat. Annetaan hengityksen tasaantua. Palkitaan kuntalaiset sillä, että vuonna 2021 ei palveluista leikata ja huomioidaan henkilöstö.

Turvataan yhdessä kuntalaisten hyvinvointi, joka edellyttää työhönsä sitoutunutta henkilöstöä.

Yhdessä saamme Raision nousuun! Kukaan ei ole vahva yksin.

Heikki Laine (kok.)

valtuutettu

sotelautakunnan pj.