Nuorille uimareille treenit ovat henkireikä korona-aikana

UiKaa-seura on perustettu vuonna 2008. Kuvituskuva.

Koronavirus on muuttanut paikallisen uintiseuran toimintaa, mutta ei pysäyttänyt sitä.

KAARINA.

Kaarinan uimahalli on ollut jo pitkään kiinni. Kuitenkaan käyttämättömäksi se ei ole jäänyt, sillä alle 20-vuotiaat UiKaa-uimaseuran kilpauimarit treenaavat hallissa viikoittain. Ryhmiä on useita, mutta seuran puheenjohtajan Heli Rantasen mukaan turvallisuudesta on huolehdittu.

– Olemme muuttaneet aikataulua niin, että ryhmät eivät kohtaa toisiaan hallissa. Ryhmät ovat myös niin pieniä, että ne voidaan pitää kokoontumisrajoitusten puitteissa. Olemme muutenkin onnellisessa asemassa siinä mielessä, että nuoret pääsevät treenaamaan. Suurin muutos on se, ettei kilpailuja järjestetä tällä hetkellä, hän kertoo.

Aikuisuimarit eivät tällä hetkellä pääse ollenkaan altaaseen. Rantasen mukaan he ovat kuitenkin tyytyväisiä, että nuorilla on mahdollisuus jatkaa harrastusta myös korona-aikana.

– Monella aikuisella on omia lapsia ja nuoria treenaamassa uintia. Harrastus rytmittää heidän päiväänsä. Vanhemmat nuoret saattavat joutua opiskelemaan etänä, ja harrastus on heille henkireikä. Treeneissä he tapaavat muita nuoria ja pääsevät liikkumaan hyvässä seurassa.

Kaarinalainen UiKaa-seura järjestää normaalisti uintitreenejä lapsille ja nuorille 1-5 kertaa viikossa. Uintitreenien lisäksi aikatauluun kuuluu kuivaharjoittelua, joka on uintiharrastusta tukevaa liikunnallista toimintaa altaan ulkopuolella. Seura järjestää myös leirejä kahdesti vuodessa ja kurssitoimintaa alakouluikäisille. Aikuiset treenaavat omassa masters-ryhmässä. Treenien lisäksi kilpailuja on noin kaksi kertaa kuussa.

– Innokkaimmat kilpailevat useamminkin. Pääsääntöisesti valmentajat ohjeistavat osallistumaan maakunnan kilpailuihin, mutta olemme käyneet myös Maarianhaminassa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla, Rantanen kertoo.

Koronavirus on luonnollisesti vaikuttanut seuran toimintaan, kun esimerkiksi aikuisuimarit eivät voi treenata tällä hetkellä ollenkaan. Kuitenkaan Rantasen mukaan seura ei ole kohdannut suuria haasteita, vaan muutoksiin on ollut helppo reagoida.

– Kaupunki on informoinut asioista ja ollut hyvin yhteydessä meihin. Myös valmentajat ja seuran hallituksen jäsenet ovat seuranneet tilannetta aktiivisesti.

Rantanen löytää nykytilanteesta paljon hyviä puolia: seuran taloudellinen tilanne on hyvä, jäsenmäärä ei ole pudonnut juurikaan ja uimarit saavat käyttää koko Kaarinan uimahallin kapasiteettia harjoituksissaan, sillä muita käyttäjiä ei ole.

– Olemme myös satsanneet enemmän nuorien treeneihin ja saaneet heille huippuvalmentajia, jotka olisivat normaalisti tällä hetkellä kiinni maajoukkueessa ja omissa kisoissaan, hän kertoo.

Koronavirus ei ole pysäyttänyt UiKaa-seuran toimintaa, ja Rantasen mukaan seuran tilanne on tällä hetkellä hyvä. Kuitenkin edessäpäin on myös huolia, jotka liittyvät Kaarinan uimahalliin. Se on peruskorjattu viimeksi 2000-luvun alussa.

– Seurana huolestuttaa uimahallin kohtalo ja siitä liikkuvat suunnitelmat. Tuleeko peruskorjaus vai saadaanko kokonaan uusi uimahalli? Myös toinen murhe on seuran pyörittämä avantosauna ja mitä kaupunki suunnittelee sen varalle. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin sen osalta onneksi stabiili, Rantanen sanoo.

Liisa Kallio