Miksi nuoren kannattaa lähteä ehdolle?

MIELIPIDE

Kuntavaalit ovat jo aivan nurkan takana ja puolueiden ehdokashankinta hyvässä vauhdissa. Uskon, että kaikille ehdokaslistoille mahtuisi kuitenkin vielä monen monta nuorta innokasta vaikuttajaa lisää.

Olen viime päivinä pohtinut paljon, miten innostaisin nuoria lähtemään ehdolle kuntavaaleissa ja miksi nuorten ylipäätään kannattaisi lähteä ehdolle.

Politiikka on monesti pitkästyttävää ja pitkäjänteistä hommaa. Lähtökohtaisesti, mitä pidempään siihen osallistuu, sitä paremmin on kärryillä päätöksenteon toimintatavoista ja byrokratiasta. On siis selvää, että pitkään luottamustehtäviä tehnyt todennäköisesti osaa paljon enemmän perinteisiä ja tietenkin tärkeitä asioita liittyen vastuun kantamiseen.

Miksi nuori sitten edes lähtisi ehdolle? Siksikö, että vanhat tekijät eivät kykene käsittelemään tehokkaasti modernin maailman ongelmia? Ei tietenkään, vaan siksi, että kokeneet tekijät tarvitsevat rinnalleen uusia ja innokkaita tekijöitä. Kun luottamustehtävissä on sopivassa suhteessa sekä nuoria ja tarmokkaita että kokeneempia ja vahvoja osaajia, on toiminta raikasta mutta luotettavaa.

Uusia tekijöitä kaivataan, ei siksi, että nykyiset olisivat jotenkin huonoja, vaan siksi, että jatkuvasti kehittyvät kunnat tarvitsevat uusia kasvoja kuntapolitiikkaan. Kunnat kaipaavat kipeästi raikkaita ajatuksia ja positiivista kehityshalukkuutta, sitä nuorilta useimmiten löytyy.

Vaikuttamisen keinoja on nykyään niin monia, että perinteinen valtuustotyöskentely kuulostaa suurimmalle osalle tylsältä, mutta tiedän, että nuoristakin löytyy muita kaltaisiani, jotka kokevat väittelyt ja monimutkaisetkin asiat mielenkiintoisiksi.

Luotan siihen, että jokaisesta valtuustoryhmästä löytyy auttavia, kokeneempia henkilöitä tukemaan uusia tulokkaita, joten sitä ei tarvitse pelätä. Jos vähänkään mietit ehdolle lähtemistä, ota yhteyttä itseäsi kiinnostavaan puolueeseen. Tämä sama vinkki koskee niin nuoria, kuin vanhempiakin yhteisten asioiden hoitamisesta kiinnostuneita tekijätyyppejä!

Kuntavaalit ovat tärkeät vaalit, sillä niissä valitaan päättäjät moniin eri tehtäviin, ei pelkästään

kunnanvaltuustoihin. Ansaittavissa on siis paljon vaikuttamisen paikkoja, monet vaativia, mutta myös kevyempiä tehtäviä.

Mikko Vuolle

Loimaa/Turku

Suomen Keskustanuoret