Lähijunaa koko maakunnan mitalta

KUNTAVAALIT/MIELIPIDE

Varsinais-Suomen Keskusta vaatii joukkoliikenteen kehittämistä koko maakunnan lähtökohdista. Varsinais-Suomen keskustalaiset ovat tehneet töitä lähijunaliikenteen puolesta niin Turussa kuin maakunnallisella tasolla jo pitkään, ja on hienoa, että Vihreät ovat tulleet kanssamme samoille linjoille. Varsinais-Suomessa olemassa olevien raiteiden ja niiden varrella olevan asutuksen ansiosta on helppoa ja tehokasta panostaa erityisesti maakunnalliseen raideliikenteeseen.

Raiteita lähijunalle löytyy jo Turusta Naantalin, Uudenkaupungin, Loimaan ja Salon suuntaan. Reittien varrelta löytyy monia hyviä seisakkeiden paikkoja, vanhoja ja uusia. Tärkeää on myös huolehtia syöttöliikenteestä ja liityntäpysäköinnistä.

Maakunnallisen junaliikenteen käynnistäminen tukee alueiden elinvoimaa ja ihmisten valinnanvapautta oman asuinpaikkansa valinnassa. Yhä useammalle tulisi halutessaan mahdolliseksi asua väljemmin ja lähempänä luontoa, vaikka työpaikka olisikin Turussa. Eikä vain seutualue hyötyisi vaan etua tulisi myös keskuskaupungille. Mahdollisuus lähijunan käyttöön työ-, koulu- tai asiointimatkoilla helpottaisi merkittävästi monen varsinaissuomalaisen arkea.

Raideliikenne on tehokasta ja ympäristöystävällistä, erityisesti kun raiteet ovat valmiina eikä uusia työmaita paljoa tarvita. Varsinais-Suomeen on siis saatava maakunnallisen junaliikenteen kokeilu mahdollisimman pian. Vanhaa kalustoakin löytyy, jolla kokeilu voitaisiin edullisesti aloittaa. Myöhemmässä vaiheessa liikenne voitaisiin vakinaistaa ja kalustoa uusia. Tärkeintä olisi nyt saada lähijunaliikenne käyntiin.

Varsinais-Suomen Keskusta