Kolme Osuuspankkia mahdollistaa kesätyön 30 nuorelle

Yhdistys voi tarjota nuorelle töitä esimerkiksi nurmikon leikkaajana.

Huoltotöihin, kahvilatyöntekijäksi, ikäihmisten seuraksi – nuoren ensimmäinen kesätyö voi olla esimerkiksi jokin edellä mainituista.

UUSIKAUPUNKI/TAIVASSALO

Lounaisrannikon, Lokalahden ja Taivassalon Osuuspankit etsivät helmikuun ajan yhdistyksiä ja seuroja, jotka voisivat tarjota 15–17-vuotiaille nuorille kesätyön tulevana kesänä. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa yhdistykset tarjoavat kesätyön nuorelle kahdeksi viikoksi, ja OP kattaa nuoren palkan. OP Lounaisrannikon johdon assistentti Heidi Yli-Kaila kertoo, että kolmatta kertaa järjestettävää kampanjaa osataan jo odottaa.

– Osa yhdistyksistä haluaa kampanjaan mukaan joka vuosi, ja se on muutenkin kerännyt hyvin osallistujia. Kampanja on joillekin ainut keino palkata kesätyöntekijä. Osa taas voi palkata nuoren pidemmäksi aikaa, kun me mahdollistamme palkan kahdelta viikolta, hän sanoo.

Yhdistykset ja seurat voivat palkata nuoren esimerkiksi vetämään kesäleiriä, tekemään kunnostustöitä, ylläpitämään ulkoliikuntapaikkoja tai kesäkahvilan työntekijäksi.

– Työ riippuu yhdistyksestä ja siitä, mitä he edistävät. Aiemmin on palkattu nuoria myös avuksi ikäihmisille. On pidetty heille seuraa, leikattu nurmikkoa ja autettu digiasioissa. Työt ovat ihan oikeita, mikä on mielenkiintoista nuorille ja antaa heille eväitä jatkoon.

Ensimmäinen kesätyöpaikka voikin olla 15–17-vuotiaille nuorille kiven alla, sillä moneen työpaikan vaatimuksena on täysi-ikäisyys. OP haluaakin olla mukana avaamassa nuorille oven ensimmäiseen kesätyöpaikkaan.

– Tekemämme kyselyn mukaan nuoret oppivat työelämätaitojen lisäksi myös taloustaitoja, sillä ensimmäinen kesätyöpalkka on monelle nuorelle tärkeä merkkipaalu oman talouden näkökulmasta, sanoo OP Lounaisrannikon toimitusjohtaja Juha-Pekka Nieminen.

Kesäduuni-kampanjassa on varattu kahden viikon palkka yhteensä 30 nuorelle. Yksi yhdistys voi myös palkata useamman työntekijän eri tehtäviin. Niin kesätöihin palkatut nuoret kuin yhdistykset voivat saada toisiltaan paljon.

– Nuorilla on hyviä ideoita. Yhdistykset saavat toimintaan hänen näkemystään ja tarjoavat samalla kokemusta kesätöistä, Yli-Kaila sanoo.

Yli-Kailan mukaan kampanja on osa OP Lounaisrannikon, OP Lokalahden ja OP Taivassalon vastuullistekoa pankkien toimialueella.

– Tällä tuetaan yhdistyksiä ja mahdollistetaan niille toiminnan kehittäminen. Myös nuoret ja heidän hyvinvointinsa on tärkeää. Tämä on konkreettinen tapa tarjota jotakin hyvää nimenomaan 15–17-vuotiaille nuorille.

Valtakunnallisesti 46 Osuuspankkia osallistuu Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaan. Se mahdollistaa kesätyöpaikan 1700 nuorelle.

Liisa Kallio