Kolme demaripoliitikkoa julkaisi kaupunkipoliittisen pamfletin Turun tulevaisuudesta

KUNTAVAALIT

SDP:n kuntavaaliehdokkaat Mari-Elina Koivusalo, Petra Peltonen ja Miika Tiainen julkaisivat oman vaihtoehtonsa Turun tulevasta kehittämisestä kaupunkipoliittisessa pamfletissaan. Kolmikko haluaa nähdä tulevaisuudessa rohkean, uudistuvan ja vetovoimaisen Turun, joka menestyy kaupunkien välisessä kilpailussa ja on asukkailleen entistäkin parempi paikka elää.

– Kyseessä ei ole kaikenkattava ohjelma, vaan valikoituja oivalluksia siitä, mitä Turussa pitäisi parantaa ja kehittää. Erityisesti tarvitsemme päätöksentekoon lisää rohkeutta, kolmikko linjaa.

Pamfletissa edellytetään kaupunkitilan ripeää ja innovatiivista kehittämistä palvelemaan asukkaita ja sujuvoittamaan kaikkien liikkumista. Raitiotien toteuttamista kiirehditään, pyöräilyn ja kävelyn olosuhteita halutaan parantaa ja keskustan katuja sulkea ainakin pop up -tyyppisesti palvelemaan enemmän viihtyisää oleskelua, kulttuuria sekä ravintola- ja kahvilatoimintaa. Itäinen Rantakatu halutaan rauhoittaa kesäaikoina autoliikenteeltä, jotta jokiranta olisi vieläkin enemmän ihmisten olohuone.

Kaupunkikehityksen lisäksi pamfletissa peräänkuulutetaan esimerkiksi laadukasta varhaiskasvatusta ja opetusta, kielikylpy ja -suihkutoiminnan lisäämistä, koulutustason nostoa ja kouluverkon uudistamista keinona segregaation ehkäisemiseen.

Lisäksi Koivusalo, Peltonen ja Tiainen ideoivat muun muassa koulujen käsityöluokkien avaamista itsepalvelukirjastojen tapaan kuntalaisten käyttöön, uimahallia Itä-Turkuun ja peräävät kulttuurin harrastamisen ja esittämisen helpottamista.

Myös sosiaali- ja terveyspalvelut on nostettu mukaan.

– Sote-uudistuksen jälkeen on varmistettava, että turkulaisten lähipalvelut eivät heikkene, ja että kaupunki tosissaan satsaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Uudistuksen yhä ollessa epävarma, voi kaupunki yhä kehittää palvelujaan esimerkiksi avaamalla hyvien kulkuyhteyksien päähän walk in -tyyppisen lasten lääkäriaseman.

Demarikolmikko muistuttaa pamfletissaan myös, että vankasta ilmastostatuksestaan huolimatta Turulla on yhä ympäristöasioissa parannettavaa. Kaupungin tulee tehdä kiireesti päätöksiä luonnonsuojelualueiden ja ulkoilureitistöjen lisäämisestä sekä ottaa johtajuus Saaristomeren tilan parantamisessa.