Olisiko mukava puhua Välimeren reissulla paikallista kieltä?

Miten mukavaa olisikaan osata Italiassa edes muutama lause paikallista kieltä. Raisio-opiston laajojen kieliopintojen avulla se on mahdollista. Kuva: Heidi Amedeo.

RAISIO

Raisio-opisto on tunnettu monipuolisesta opintotarjonnastaan, ja erityisen kattava on opiston kielten opintojen tarjonta.

– Tällä kaudella kursseja löytyy kahdeksasta kielestä, jotka ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja, saksa, italia, kreikka ja viro. Normaalivuosina myös venäjä ja ranska ovat mukana. Espanjan alkeet 2, Curso de español –päiväkurssi ja ¡Buenas tardes! 6 –jatkokurssi ovat täynnä. Muissa ryhmissä on vapaita kurssipaikkoja, kertoo opiston rehtori Gitte Enqvist.

Laaja kielitarjonta perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin sekä kansalaisopistojen opetusperinteeseen.

– Yhtenä selkeänä syynä kielten laajalle tarjonnalle on luonnollisesti kysyntä ja siihen vastaaminen – kielet ja kulttuurit kiinnostavat ja kursseille on tulijoita. Vieraat kielet muodostavatkin yhden keskeisimmistä oppiaineista, kun tarkastellaan kansalaisopistojen kurssitarjontaa koko maan tasolla. Maanlaajuisesti opistojen opetustuntimäärässä mitattuna kolme suurinta aineryhmää ovat liikunta ja tanssi, kielet sekä kädentaidot, kertoo Enqvist.

Opintotarjonnassa seurataan tarkasti asiakkaiden toiveita ja ajan trendejä.

– Japanin kieli oli joitakin vuosia sitten erittäin suosittu nuorten keskuudessa. Alkeiskurssit täyttyivät heti. Nyt japani ei ole enää samalla tavalla muotikieli, mutta toivon että saamme sen vielä takaisin ohjelmistoomme, kertoo Enqvist.

Suosituimman kielen asemaa pitää kuitenkin edelleen vahvasti englannin kieli. Englannin kurssit muodostavat ikään kuin koko kielitarjottimen perustan. Niin sanottujen lyhyiden kielten – saksa, ranska, espanja, italia, venäjä, viro – kysyntä vaihtelee.

– Englannin jälkeen suosituin kieli on espanja ja sen jälkeen italia, kun tilannetta tarkastellaan viime vuoden perusteella.

Perinteisten kielikurssien ohella Raisio-opiston ohjelmistosta löytyy myös Kielet ja kulttuurit tutuiksi –luentoja.

– Syksyllä teimme Kuvamatkan Myanmariin, Nojatuolimatkan tuttuun ja tuntemattomaan Tukholmaan sekä tutustuimme Armenian moniin kasvoihin. Keväällä pääsemme Budjettimatkalle Sveitsiin. Kulttuuriaiheiset luennot ovat hyvin suosittuja, kertoo Enqvist.

Kieliopintoihin, ja luonnollisesti myös muille Raisio-opiston kursseille, pääsee ilmoittautumaan internetin kautta osoitteessa raisio.fi/opisto. Poikkeuksena ovat suomen kielen kurssit, joille ilmoittaudutaan paikan päällä opettajalle.

– Ilmoittautuminen on avoinna koko lukuvuoden. Mukaan voi tulla esimerkiksi juuri näin kevätkauden alussa. Opiston toimistosta saa neuvoja sopivan kurssitason löytämiseen, ja me autamme mielellämme, lupaa rehtori Gitte Enqvist.

Tämän hetken tiedon mukaan, koronatilanteen mukaisesti, Raisio-opisto on suljettu 24. tammikuuta saakka.