Huonekalujen kunnostus kotitalousvähennyksen piiriin: Kansalaisaloite edistäisi sen aloittajien mukaan kiertotaloutta

Vehmaalainen Anne Silver on toiminut yrittäjänä käsityöalalla 15 vuotta. Hän kertoo nähneensä useasti vanhoja huonekaluja esimerkiksi metsään hylättyinä, vaikka ne olisivat olleet vielä kunnostuskelpoisia.

Aloite on allekirjoitettavissa 2. heinäkuuta asti. 50.000 allekirjoituksella kansalaisaloite etenisi eduskunnan käsiteltäväksi.

VEHMAA.

Suomen Verhoilijamestarien Liitto ry on tehnyt tammikuussa kansalaisaloitteen, joka laajentaisi kotitalousvähennystä ja toisi huonekalujen kunnostuksen sen piiriin. Kunnostus pitää aloitteen mukaan sisällään kaikki verhoiluun liittyvät korjaus- ja päällystystyöt sekä puuosien ja pintakäsittelyn korjaukset. Vehmaalaisen yrittäjä ja Suomen Verhoilijamestarien Liiton asiamies Anne Silverin mukaan ekologisuuden lisääminen on aloitteen päätavoite.

Pääajatus on se, että kannustettaisiin ihmisiä vanhan korjaamiseen. Kaikki tietävät, mihin maailma on menossa tavarapaljouden kanssa, ja me voisimme helpottaa sitä omalla panoksellamme. Ykkösjuttu on se, että huonekalut eivät päätyisi kaatopaikalle vaan uusiokäyttöön, hän kertoo.

Turkulainen yrittäjä, Turun Verhoilijamestarien puheenjohtaja ja idean kansalaisaloitteesta keksinyt Kristiina Raumanen on Silverin kanssa samoilla linjoilla.

Kotitalousvähennys myös pakottaisi tekemään kuitilla, jolloin kitketään harmaata taloutta. Moni myös ajattelee käsityönä tehtävän huonekalun kunnostuksen olevan kallista ja uuden ostamisen halvempaa, mutta tällä uudistuksella kynnys käyttää pienyrittäjien palveluja voisi madaltua, sillä kotitalousvähennys on suuri houkutus monelle, hän sanoo.

Kotitalousvähennys tarkoittaa verohelpotusta, jonka saa ostettuaan kotiinsa esimerkiksi siivous-, lastenhoito- tai remontointiapua. Huonekalujen kunnostus ei ole ollut osa kotitalousvähennystä, sillä työ tehdään kodin ulkopuolella Silverin mukaan. Huonekalut ovat kuitenkin kiinteä osa kotia.

– Remontit kuuluvat vähennykseen, mutta ilman huonekaluja koti on vain talo. Myös uusien huonekalujen kokoaminen on vähennyskelpoinen työ, mutta vanhan korjaaminen ei ole. Kotitalousvähennyksen laajentumisen myötä huonekalujen kunnostus olisi vähennyskelpoista, vaikka se tehtäisiinkin kodin ulkopuolella. Meidän työtä ei voi siirtää verstaalta asiakkaan kotiin, Silver sanoo.

Verhoilijoiden parissa asia ei ole uusi. Raumanen kertoo, että kotitalousvähennystä on veivattu jo yli kymmenisen vuotta ja se nousee aina uudestaan pinnalle. Kuitenkin kipinä syttyi uudelleen viime syyskuussa, kun valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi hallituksen tekevän kotitalousvähennyksestä selvityksen.

Ylen syyskuussa tekemän kyselyn mukaan 109 kansanedustajaa puoltaisi kotitalousvähennyksen korottamista tai sen laajentamista.

– Kun asia nousi eduskunnassa esille, herätti se myös paljon keskustelua kollegoiden parissa sosiaalisessa mediassa. Myös asiakkaat kyselevät vähennyksestä usein ja moni on ihmetellyt, että miksei huonekalujen kunnostus ole osa kotitalousvähennystä. Päätimme silloin lähteä työstämään tätä asiaa Verhoilijamestarien Liiton toimesta, nyt kun se on esillä, Raumanen kertoo.

Silver kertoo kansalaisaloitteen saaneen hyvän vastaanoton, mutta muutamia soraääniä on myös kuulunut.

– Jotkut ovat ymmärtäneet tämän niin, että yrittäisimme saada lisää rahaa huonekalujen kunnostajille, mutta se rahahan menee asiakkaan kukkaroon kotitalousvähennyksessä. Toki tämä voi teettää meille enemmän töitä. Kaikki tässä mukana olevat ovat kuitenkin vihreitä sydämeltään, ja tämä on meidän tapamme tukea kiertotaloutta, hän sanoo.

Kansalaisaloite on kerännyt viikossa yli 1000 allekirjoitusta. Aikaa 50.000 allekirjoituksen keräämiseen on puoli vuotta. Aloitteen takana olevat uskovat kuitenkin asiaansa.

– Tämä vaatii yhteistä tahtoa ja sitä, että jokainen antaa tietoa eteenpäin tästä aloitteesta. 50.000 allekirjoitusta on huima tavoite ja vaatimus, mutta eihän tällaiseen kannata lähteä, jos ei usko sen mahdollisuuksiin. Ollaan sillä mielellä, että tsempillä viedään tämä maaliin asti, Silver sanoo.

– Jos kukaan ei avaa suutaan, niin ei mitään tapahdukaan. Toivottavasti tämä herättää myös muut alat ja synergiaa tulisi lisää keväälle, jolloin eduskunta käsittelee kotitalousvähennystä. Keskustelu on aina hyvästä, ja toivottavasti käsityöala herää tähän laajemmin. Tästä lakimuutoksesta voisi koitua monelle alalle sekä kuluttajalle hyvää, ei vain meille verhoilijoille, Raumanen kertoo.

Liisa Kallio