Koti valmiiksi 30 vuoden kunnostamisen jälkeen

Keittiön vanhasta huuvasta piti keskustella, sillä Nevalainen vaimo olisi halunnut sen tilalle uuden. Nevalainen kuitenkin piti päänsä, ja huuva sai jäädä.

Turkulainen Kullervo Nevalainen kertoo tunteneensa kotinsa keittiön omakseen ensimmäistä kertaa viime jouluna.

KYLÄSSÄ.

Turussa, Hirvensalon saaristolaiskylämäisessä Pikisaaressa sijaitseva Kullervo Nevalaisen omakotitalo on vihdoinkin valmis 30 vuoden jälkeen. Viimeinen projekti oli joulukuussa valmistunut keittiö, jonka remontoimiseen meni puolitoista vuotta. Vaikka muutosta kodin valmistumiseen kului muutama vuosikymmen, ei Nevalainen mieti asiaa ajan kannalta.

Sitä on hyvä miettiä niin, että tämänkin asian sain itse aikaiseksi. Jos miettisi sitä, kuinka paljon aikaa johonkin projektiin meni, voisi ahdistua. Menihän tässä 30 vuotta, mutta olen tehnyt tämän itse päivätyön ohessa. Sen lisäksi liikunta on ollut minulle tärkeää kuin myös vapaaehtoistyö Hirvensalon Omakotiyhdistyksen kautta, Nevalainen kertoo.

Toiseksi suosikkipaikakseen sängyn lisäksi Nevalainen nimeää olohuoneen nojatuolin. ”Kun siihen istuu päivän päätteeksi, voi rentoutua, kun tietää päivän töiden tulleen tehdyksi.”

Nevalainen kertoo tehneensä kotonaan lähes kaiken omilla käsillään: muun muassa muuraukset, laatoitukset, keittiön asennukset ja viemäröinnin. Ainoastaan sähkötyöt ovat hänen ystävänsä käsialaa.

Kaikki projektit ovat olleet ilo. Matkan varrella olen oppinut paljon muita matkimalla ja havainnoimalla. Ensin on pitänyt miettiä, mikä olisi oikea tapa tehdä ja vasta sen jälkeen on ruvettu hommiin. Lapsesta saakka olen purkanut esimerkiksi isäni tuomia mekaanisia leluja ja koonnut uudestaan. Hän sanoi jälkeenpäin odottaneensa, että kuinka kauan kuluu ennen kuin puran uuden lelun.

Esimerkiksi yläkerran makuuhuoneiden ovet ovat kierrätettyjä.

Nevalaisen perhe muutti Pikisaaren kotiinsa vuonna 1989. Itse talo on rakennettu Nevalaisen mukaan viime vuosisadan vaihtuessa – hän esimerkiksi löysi keittiöremontin yhteydessä sanomalehtiä vuodelta 1904. Perheen muuttaessa uuteen kotiinsa talossa oli yksi huone ja keittiö. Yläkerta ja eteinen eivät olleet lämpimiä tiloja, vesi kannettiin kaivolta ja viemäröinti puuttui. Huussi löytyi pihan perältä.

Vaikka mukavuuksia ei ollut, näin tämän potentiaalisena ja ihanana paikkana asua. Kaikki mukavuudet tulivat sitten meikäläisten aikana, ja esimerkiksi tänä jouluna keittiöön tuli ensimmäisen kerran vettä. Siihen meni yli 100 vuotta.

Alussa Nevalaisen tytär nukkui keittiössä ja pariskunta olohuoneessa, jonka pystyuuni ja sähköpatterit pitivät talon lämpimänä. Ensin eteiseen rakennettiin uusi lisäosa ja kylpyhuone, jonka viemäröintiä ja vesijohtoja varten Nevalainen räjäytti itse putkien paikat. Hän oli saanut pioneerikoulutuksen armeijassa. 2000-luvun alussa kylpyhuone remontoitiin nykyaikaiseksi.

Pikisaaressa sijaitseva Nevalaisen koti on peräisin 1800–1900-lukujen taitteesta.

Lisäosan rakentamisen jälkeen vuorossa olivat yläkerran remontoiminen, olohuoneen kunnostus, piharakennuksen uudelleen rakentaminen ja lopulta keittiöremontti. Nevalaisen mukaan projekteista työläin oli piharakennus. Sattumalla oli siinä iso rooli.

Minulla on aina ollut periaatteena kerätä mahdollisimman paljon materiaalia purkupaikoilta. Yhden pölyisen purkupäivän jälkeen lähdimme ystäväni kanssa saunomaan Piikkiöön. Tullessamme takaisin poikkesimme Maarian asemalle, jossa oli purkutyöt käynnissä. Löysimme sieltä 50-luvulla rakennetun hirsirakennuksen, joka oli lähes samankokoinen kuin vanha piharakennus. Aivan käsittämätöntä. Sain siitä täydellisen hirsirungon, ja se sopii pihaan minusta täydellisesti, Nevalainen kertoo.

Kiertotalouden hyödyntämisestä voisi päätellä, että Nevalaisen oma suosikkiasia omassa kodissa olisi esimerkiksi yli 100-vuotias tyyliltään uusrenesanssia edustava astiakaappi tai keittiön vanha huuva. Vastaus kuitenkin yllättää.

Rakastan Ikeasta ostettua sänkyäni. Se on aivan loistava, ja nukahdan aina minuutissa, Nevalainen kertoo hymyillen.

Nevalaisen kodin portaikkoa.

Vuoden 1989 jälkeen Nevalaisen talon lisäksi Pikisaari ja Hirvensalo ovat muuttuneet vuosien saatossa. Ympärille on rakentunut lisää taloja, naapurit vaihtuneet ja alue vilkastunut huomattavasti. Nevalainen selkeästi arvostaa omaa kotikyläänsä.

Meillä on hyvä kyläyhdistys ja erilaisia tempauksia. Kesäisin on kesäjuhlia. Järjestämme myös esimerkiksi polttopuutalkoita. Tämä on kiva, pieni yhteisö ja rauhallinen paikka asua.

Kysyttäessä omaan kotiin liittyvistä, tulevista projekteista Nevalaisella on vastaus valmiina.

Projektit saavat nyt riittää, sillä tämän talon olen tehnyt ja on aika päästä eläkkeelle lähivuosina. Ilo tässä on kyllä asua, ja harva 80-vuotias hoitaa näin paljon asioita yhden päivän aikana.

Viimeisin kunnostettu huone Nevalaisen kotona on keittiö.

Liisa Kallio