2020 oli ennätysten ja muutosten vuosi

Pekka Tähtinen on SKVL:n tilastovaliokunnan puheenjohtaja ja tämän vuoksi tutkii asuntomarkkinatilannetta valveutuneesti tilastoinninkin pohjalta.

ASUNTOMARKKINAT

– Vuosi 2020 jää historiaan siitä, että asuntokauppa kävi historiallisen vilkkaasti huolimatta koronaepidemiasta. Korona enemmänkin vahvisti kauppaa kuin hidasti sitä, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Alueellisia eroja on silti ollut, kuten koronaa edeltävällä ajalla. SKVL:n jäsenyritykset tekivät vuonna 2020 yli 32.000 asunto- ja kiinteistökauppaa.

SKVL ennustaa omakotitalokaupan sekä loma-asuntokaupan kasvavan 4-6 prosenttia alkuvuonna 2021.

Turunkin seudulla viime vuosi oli hyvä, vaikka joulukuussa Turussa asuntokauppa ei käynyt samaan tapaan kuin esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.

– Joulukuun asuntomyynti oli Turussa tilastojen mukaan hieman alavireinen, mutta joulukuuksi toki normaali. Tilastokeskuksen mukaan myyntikappalemäärät olivat Turussa verrokkina käytettyihin Helsinkiin ja Tampereeseen 7,5 prosenttia alhaisemmat, kertoo SKVL:n tilastovaliokunnan puheenjohtaja Pekka Tähtinen.

Syynä joulukuun lievään alavireeseen on kohdemäärän, eli myytävien kohteiden tarjonnan putoaminen.

Haluttujen asuntojen kokoja katsoessa kaksiot nousevat esiin.

– Kaksiot ovat edelleen haluttuja, ja oikeastaan missä vaan. Edellytyksenä toki on, että putkistosaneeraus on tehty tai että asunnot ovat uudehkoja.

Myös pienemmät kerrostaloasunnot menevät hyvin kaupaksi.

– Yksiöt ja kaksiot kerrostaloissa ovat myös haluttuja missä vaan. Lähiöissä isommat asunnot – kolmiot ja neliöt – eivät liiku niin vauhdikkaasti eli näitä asuntoja myytäessä hinnoittelun on oltava kohdillaan.

Omakotitalo-ostajat arvostavat hyvää sijaintia.

– Omakotitalot menevät kaupaksi, varsinkin Turun kaupungin alueella ja lähikuntien keskustojen lähellä, kertoo Pekka Tähtinen.

Korona näkyy kuitenkin asuntokaupassa, ja nimenomaan myyjien empimisenä. Ostajat ovat vahvasti liikkeellä ja myyntiajat ovat lyhyitä oikein hinnoitelluissa asunnoissa.

– Asuminen on perusturvaa ja erityisesti poikkeusolot ovat nostaneet omassa asunnossa asumisen jälleen tärkeimmäksi tavoitteeksi monille toki oman terveyden jälkeen, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.