Badfellas-duolle liian suurta lavaa ei ole olemassakaan: ”Fiilis, jonka keikkailusta ja yleisöstä saa, on se paras juttu”

Badfellasin jäsenten Ari-Matti Toivosen ja Jarno Hiltusen mukaan keikoilla annetaan aina 100 prosenttia - ja ylikin. Kuva: Juha Kurri.

Badfellasin mukaan duon laaja biisirepertuaari ja lavaenergia saa aikaan bileet missä tahansa.

MUSIIKKI.

Bilebändi. Sillä sanalla turkulaisen Badfellasin laulaja ja kitaristi Jarno Hiltunen ja cajon-rumpali Ari-Matti Toivonen kuvailevat duoaan, joka on ollut pystyssä jo yli vuosikymmenen. Kaksikko tapasi toisensa muiden muusikoiden kautta, ja yhteys löytyi heti.

– Olen ollut muissa bändeissä, joissa kaikki ei aina ihan toimi. Jarnon kanssa homma lähti toimimaan saman tien, ja osasimme lukea toisiamme hyvin, Toivonen sanoo.

Rauhallisten alkuvuosien jälkeen Badfellas alkoi Hiltusen mukaan ottaa keikkailun vakavammin, jolloin tahti kiihtyi ja lavaenergia kasvoi.

– Meillä ei ole mitään rajoja, ja tarjoamme jotain sellaista, mitä muualta ei saa. Vedämme biisejä Tapio Rautavaarasta irkkurokkiin, Hiltunen kuvailee.

Kaksihenkinen, akustinen bändi on herättänyt ajoittain myös epäilyksiä siitä, että mahtaako bileitä tullakaan.

– Viime vuonna oli iso keikka Helsingissä. Henkilökunta ihmetteli, kun kaksi kaveria tuli cajon-rummun ja kitaran kanssa, että ei tästä tule mitään. Sanoimme, että tuo lava ei riitä meille. Keikan jälkeen he pyörsivät puheensa, Toivonen kertoo.

– Akustisen setin takia voimme mennä pienempään tilaan, mutta otamme myös ison lavan haltuun. Olemme soittaneet esimerkiksi Kuopiorockissa ja osoittaneet, että voidaan duona kuulostaa isolta bändiltä ja saadaan bileet aikaiseksi missä vain, Hiltunen jatkaa.

Keikka on urheilusuoritus

Badfellas-bändin jäsenten viime vuosi oli paljon rauhallisempi kuin he osasivat odottaa: aiemmin noin 100 keikkaa vuodessa tahkonut duo joutuikin totuttelemaan tyhjempään keikkakalenteriin, kun koronavirus muutti suunnitelmia. Kuitenkin pieni tauko tuli myös hyvään aikaan.

– Olimme tehneet jo aiemmin päätöksen keikkojen vähentämisestä, joten ei viime vuosi ollut totaalinen shokki. Kymmeniä keikkoja kuitenkin oli, mikä on ihan hyvä määrä. Tietenkään yhtäkkinen tauko ei ole kiva juttu, sillä tästä touhusta tykkää niin paljon ja on vaikea olla ilman, Toivonen kertoo.

Kaksikko kertoo, että kiireisimpinä vuosina keikkoja oli jopa 120. Määrä alkoi tuntua, kun arki kului päivätöiden parissa ja viikonloput keikoilla.

– Huomasimme, että keikkoja alkaa olla liikaa. Meillä energia on niin keskiössä ja annamme keikalla kaikkemme. Se vastaa jo urheilusuoritusta. Koronavuoden tekemän stopin takia pystyimme keskittymään töihin ja tekemään keikkoja siinä ohella. Esimerkiksi kesällä oli kiva päästä taas keikoille, kun oli ollut taukoa, Hiltunen jatkaa.

Vielä Badfellasille ei ole tullut vastaan keikkatarjousta, josta he olisivat kieltäytyneet. Kuitenkin keikkailun suhteen täytyy pitää myös realiteetit mielessä.

– Olemme keskittyneet enemmän Etelä-Suomeen. Keikkaa voisi tehdä kyllä ympäri Suomea, mutta taloudellisesti se ei ole järkevää. Jos lähdetään kauemmas, niin lähdetään suoraan esimerkiksi kolmeksi viikoksi Lapin kiertueelle, Toivonen kertoo.

Mieli vetää lavalle

Vasta alkanut vuosi käynnistyy Badfellasin kohdalla keikkatauon merkeissä. Syitä on muutamia, joista Hiltunen mainitsee ensimmäisenä tammikuussa syntyvän lapsensa. Perheenlisäyksen ohella duon on tarkoitus päivittää ohjelmistoaan ja treenata sitä. Myös koronavirustilanne vaikutti taukoon.

– Maailmalle on hyvä antaa aikaa parantua viime vuodesta. Ravintola-alalla on varmasti kova työ päästä jaloilleen, ja siellä pitää touhuta vähän aikaa ennen kuin aletaan taas ottamaan esiintyjiä. Sitten me tulemme myös takaisin, Toivonen sanoo.

Tauko tulee varmasti päätökseen lopulta, sillä kaksikon mukaan juuri keikkailu ja vuorovaikutus ihmisten kanssa pitää mielenkiinnon ja motivaation yllä.

– Fiilis, jonka keikkailusta ja yleisöstä saa, on se paras juttu. Siinä näkee, kun he saavat virtaa meidän energiasta ja voimme sillä tavalla tuoda jaksamista arkeen, Hiltunen kiteyttää.

– On hienoa päästä isoille lavoille ja siellä ollaan omimmillaan, mutta pienissä paikoissa saa tiukan kosketuksen yleisöön. Siinä on oma taikansa. Toivottavasti pääsemme esimerkiksi taas Lappiin soittamaan, se olisi hienoa, Toivonen päättää.

Liisa Kallio