Turun arkkihiippakunta valitsi naispiispan

Mari Leppänen valittiin Turun arkkihiippakunnan piispaksi.

SEURAKUNNAT.

Turun arkkihiippakunnan uudeksi piispaksi on valittu historian ensimmäinen nainen, Mari Leppänen.

Mari Leppänen sai vaalissa yhteensä 565 ääntä ja Jouni Lehikoinen 468 ääntä. Vaalin äänestäjämäärä oli toisella kierroksella 1194. Äänioikeutettuja ovat kaikki arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä heidän lukumääräänsä vastaava määrä maallikkovalitsijoita.

Vaalin toinen kierros järjestettiin 3. joulukuuta ja tuomiokapituli vahvisti vaalin tulokset 4. joulukuuta.

Hämmentävä päivä”

Ensi vuoden helmikuussa piispan virassa aloittava Mari Leppänen vastaanotti onnittelut arkkipiispa Tapio Luomalta hämmentyneenä.

– Tämä on ollut hämmentävä päivä, totesi Leppänen vaalin tuloksen varmistuttua.

Leppänen korostaa, että vaalin jälkeen arkkihiippakunnassa tehdään töitä yhdessä.

– Haluan rakentaa yhteistä tulevaisuutta – sekä minua että Jounia äänestäneiden kanssa. Otan tämän tehtävän vastaan nöyränä, hämmentyneenä ja kiitollisena, sanoi Leppänen.

Piispan vaalin toinen kierros Mari Leppäsen ja Jouni Lehikoisen välillä oli varsin selvä, vaikka Leppänen ei ”äänivyöryä” saanutkaan. Leppänen sai annetuista äänistä noin 54 prosenttia. Vaalin äänestysprosentti oli 88 prosenttia. Hylättyjä ääniä oli 17.

Arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa. Piispallinen vastuu ja piispan tehtävät jakautuvat arkkipiispan ja piispan kesken. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti piispan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluu 42 arkkihiippakunnan seurakuntaa Paimion, Nousiaisten, Ala-Satakunnan ja Porin rovastikunnissa. Arkkipiispan vastuualueeseen kuuluu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueen yhdeksän seurakuntaa.