Suopellon uusi lähiliikuntapaikka tekee yläkoululaisten välituntiliikunnasta luontevaa

Ulkoliikuntapaikoilla voi käydä liikkumassa omatoimisesti.

Lähiliikuntapaikkoja löytyy myös Maijamäen, Rymättylän ja Karvetin kouluista.

NAANTALI.

Suopellon yläkoulun pihalle valmistui marraskuun alussa uusi lähiliikuntapaikka. Se sisältää aidatun peliareenan, street work -alueen sekä nojailukaiteita. Peliareenalla voi pelata esimerkiksi jalkapalloa, koripalloa ja sählyä. Street work -alue on tarkoitettu lihaskunnon ja motoristen taitojen harjoittamiseen, ja nojailukaiteilla voi tehdä muun muassa punneruksia.

– Suopellon koulun oppilaat ovat ottaneet lähiliikuntapaikan hyvin käyttöön. Koulussa on aina liikuttu, mutta nyt on selkeästi paikka, jossa liikkua ja jossa on kunnollinen hiekkatekonurmi pohjana, kaupungin liikuntasihteeri Maija Puolakanaho kertoo.

Lähiliikuntapaikan rakennustyöt alkoivat loppukesästä, ja valmista tuli marraskuun alussa. Sen budjetti oli 120 000 euroa. Myös Suopellon koulun oppilaat olivat mukana liikuntapaikan suunnittelussa.

– Suunnitelmissa oli paljon muutakin. Oppilaat toivoivat pingis-pöytää, keinuja ja isoa kiipeilytelinerataa. Suurin toive oli peliareena. Pihalle jätettiin myös katukoripallokori, jotta katukorista voi pelata, vaikka areenalla olisi jalkapallopeli käynnissä. Tulossa on myös liikuntavälinelaatikko.

Yläkoululaiset liikkumaan

Naantalin Rymättylään avautui alakoulun lähiliikuntapaikka vuonna 2018, ja vuosi sitten Maijamäen yläkoulun piha koki muodonmuutoksen uuden lähiliikuntapaikan valmistuttua. Maijamäessä voi muun muassa keinua, juosta juoksuradalla ja pelata pingistä ja eri palloilulajeja aidatulla areenalla. Puolakanaho kertoo, että alakoulusta yläkouluun siirryttäessä liikkuminen yleensä vähenee.

– Se on taitekohta. Alakoulussa oppilaat ovat tottuneet liikkumaan ja se on luontaista, kun virikkeitä on paljon. Yläkouluun siirtyessä liikkuminen loppuu. Olemme Naantalissa panostaneet nyt paljon siihen, että houkutellaan nuoria liikkumaan välitunneilla ja mahdollistetaan se, jotta se olisi luontaista eikä noloa, hän sanoo.

Muutosta on jo tapahtunut.

– Suopellossa on otettu peliareena hyvin käyttöön, ja Maijamäessa pelataan myös välituntisin pallopelejä. On ollut hienoa huomata, että liikkumisesta on tullut luonnollista. Aiemmin pihat olivat tasaista asvalttia, mutta nyt niiden ilmeet ovat houkuttelevia ja kutsuvia. Liikkumiseen innostaminen on todella tärkeää.

Avajaiset keväällä

Suopellon lähiliikuntapaikka ei ole pelkästään oppilaiden käytössä, sillä iltaisin ja viikonloppuisin se on kaikille avoin urheilupaikka.

– Siellä on kunnolliset valot, jotka mahdollistavat iltakäytön. Omia vuoroja ei voi varata, sillä lähiliikuntapaikka on kaikkien käytössä.

Maijamäen yläkoulun lähiliikuntapaikan valmistuttua vietettiin avajaisia, mutta koronaviruksen takia Suopellon kohdalla se ei ole vielä mahdollista. Puolakanahon mukaan avajaiset järjestetään kuitenkin myöhemmin.

– Siirretään ne kevääseen, vaikka lähiliikuntapaikka onkin silloin jo niin sanotusti vanha juttu. Avajaisten sisältö ei ole vielä selvillä, mutta yhteistä tekemistä varmasti on uusien liikuntamahdollisuuksien parissa. Toivotaan, että koronatilanne hellittää ja avajaiset on mahdollista järjestää keväällä.

Liisa Kallio