Paimiolaiset ja sauvolaiset ottaneet aiempaa aktiivisemmin influenssarokotteita

Influenssarokote vähentää jälkitauteja kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja sydäninfarkteja. Kuvituskuva.

THL on varannut 1,8 miljoonaa rokotetta kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluville.

PAIMIO/SAUVO.

Paimio-Sauvon terveyskeskus on tiedottanut influenssarokotusten olevan loppumassa. Johtava lääkäri Nora Hagelbergin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että rokotteet eivät tule riittämään kaikille halukkaille.

– Influenssarokotteet eivät ole vielä loppuneet. Meillä on rokotusaikoja varattuna, ja toivomme, että kaikki ajan varanneet saavat rokotuksen. On epävarmaa, riittävätkö rokotteet kaikille.

Hagelberg kertoo ihmisten olleen aktiivisempia rokottautumisen suhteen kuin edellisinä vuosina.

– Oletan, että aktiivisuuden kasvu liittyy meneillään olevaan koronaviruspandemiaan. Sellaiset henkilöt, jotka eivät ole aiemmin rokotetta ottaneet, ovat hakeutuneet rokotuksen piiriin tänä vuonna.

Vaikka aktiivisuus on kasvanut, ei rokotteita kuitenkaan ole aiempaa enempää.

– THL jakaa rokotteita saman määrän kuin edellisinä vuosina ihmisiä on rokotettu. Kun suurempi määrä haluaa rokotteen tänä vuonna, niitä ei riitä kaikille.

Ihmisiä rokotettu jo suuri määrä

Yle uutisoi 6. marraskuuta rokotteiden loppuneen jo Terveystalosta ja Mehiläisestä. Rokotteiden kysyntä on yllättänyt niin kunnallisessa kuin yksityisessä terveydenhuollossa sekä apteekeissa. Hagelbergin mukaan rokotteiden perään ei kuitenkaan ole hirveästi kyselty Paimio-Sauvon terveyskeskuksessa.

– Meidän kuntayhtymän alueella suuri määrä ihmisiä on jo rokotettu. Rokotteiden tilanteesta on myös tiedotettu hyvin laajasti, että tieto on saavuttanut ihmiset hyvin ja he ymmärtävät, ettei rokotteita ole enempää.

THL kertoo kotisivuillaan rokotteen olevan paras suoja influenssaa vastaan. Rokote vähentää influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja, vakavan influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja ja influenssatartuntoja.

Tutut hygieniaohjeet on hyvä pitää mielessä influenssalta suojautuessa.

– Turvavälien noudattaminen, kasvomaskin käyttö ja käsihygienia ovat toimia, jotka suojaavat myös influenssalta.

Liisa Kallio