Itsenäisyyspäivä on sotaveteraanien odotettu juhlapäivä – tänä vuonna juhlitaan supistetuin menoin

Itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna poikkeuksellisen menoin.

Juhlallisuuksiin on aiemmin kuulunut muun muassa seppeleen laskut haudoille sekä itsenäisyysjuhla Liedon kunnantalolla.

LIETO.

Liedon kunta ei järjestä perinteisiä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia paikallisille sotaveteraaneille tänä vuonna. Syynä on koronavirusepidemia. Aiempina vuosina Liedon kunnan ja seurakunnan järjestämä itsenäisyyspäivän vietto on alkanut jumalanpalveluksella ja seppeleen laskulla sankarihaudoille. Sen jälkeen ohjelmassa on ollut itsenäisyysjuhla kunnantalolla.

– Tänä vuonna itsenäisyyspäivän aamuna järjestetään jumalanpalvelus seurakunnan kanssa. Sen jälkeen on perinteinen seppeleen lasku sankarihaudoille, mutta sen enempää juhlallisuuksia ei ole, Liedon kulttuuri- ja nuorisotyöntekijä Suvi Torikka kertoo.

Liedon Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Markku Heinosen mukaan yhdistyksellä on kymmenen sotaveteraanijäsentä. Sen lisäksi yhdistys huolehtii lähes 20 leskestä ja puolisosta. Heinosen mukaan itsenäisyyspäivä on tärkeä päivä yhdistyksen jäsenille.

– Sitä odotetaan kyllä koko vuosi. Sen päivän juhlallisuuksissa sotaveteraanit ovat kunniavieraita, Heinonen sanoo.

Vaikka perinteisiä juhlallisuuksia ei järjestetä, tarjoaa Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela itsenäisyyskahvit sotaveteraaneille palvelukeskus Ruskassa joulukuun alussa. Samalla Poikela pitää heille puheen.

Rajoituksia noudattaen

Torikan mukaan itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus järjestetään ajanmukaisten rajoitusten mukaan. Tilaisuus myös striimataan.

– Striimin kautta voimme toimittaa itsenäisyyspäivän fiilistä, Torikka sanoo.

Heinonen kertoo myös yhdistyksen ottavan kokoontumisrajoitukset huomioon.

– Osallistumme juhlallisuuksiin yhteiskunnan tilanteen mukaan, Heinonen kertoo.

Torikan mukaan on tärkeää, että sotaveteraanit pääsevät juhlistamaan itsenäisyyspäivää jotenkin koronavirusepidemiasta huolimatta.

– Tämä on tärkeä päivä kaikille, erityisesti sotaveteraaneille ja haluamme järjestää jonkinlaista juhlallisuutta, että he pääsevät jakamaan itsenäisyyspäivän muiden kanssa. Voi pukea juhla-asun ja päästä tunnelmaan mukaan, hän kertoo.

Keskustelukumppanin kaipuuta

Liedon Sotaveteraanit ry:n vuosi ei ole mennyt suunnitelmien mukaisesti koronavirusepidemian takia. Maaliskuusta alkaen tapahtumat olivat jäissä, kunnes syyskuussa yhdistys ryhtyi taas järjestämään keskustelu- ja kahvitilaisuuksia kahdesti kuussa palvelukeskus Ruskassa. Ne ovat odotettuja tilaisuuksia Heinosen mukaan.

– Koronavirustilanne on paha juttu, mutta yksinäisyys on vielä pahempi. Veteraani-ikäiset nauttivat hirveästi siitä, kun he pääsevät keskustelemaan keskenään hän kertoo.

Keskustelutilaisuuksien lisäksi yhdistys on vieraillut Vanhalinnan Suojeluskunta ja Lotta Svärd -näyttelyssä. Marraskuun lopulla on myös tiedossa sotaveteraanien joululounas. Itsenäisyyspäivää ja joulun aikaa yhdistys juhlistaa viime vuoden tapaan jouluvaloilla rakennetun Suomen lipun Korsutuvan pihalle. Teosta voi ihailla Vintalantieltä.

Liisa Kallio