Naantaliin voittopotti turvallisuuspolitiikka-kilpailussa

Miiro Toissalo, Mikael Salminen ja Lotta Saukkola palkittiin Turpotietäjä-kilpailun parhaista tuloksista. Naantalin lukion Salminen oli koko kilpailun ykkönen.

NAANTALI.

Naantalin lukion oppilaat olivat voitokkaita lukiolaisten turvallisuuspolitiikan ja kokonaisturvallisuuden tietämystä mittaavassa tietokilpailussa. Naantalin lukion opiskelija Mikael Salminen oli alkukilpailun Varsinais-Suomen paras ja edustaa maakuntaa valtakunnallisessa loppukilpailussa helmikuussa.

Varsinaissuomalaisista lukioista alkukilpailuun osallistuivat Naantalin lukion lisäksi Halikon lukio, Kerttulin lukio Turusta ja Novidan Loimaan lukio. Lukiolaisten vastausten keskiarvon perusteella paras koulu oli Naantalin lukio.

Turptietäjä2020-nimeä kantava valtakunnallinen kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa. Kilpailuun osallistui noin 400 opiskelijaa 47:stä lukiosta.

Kilpailussa oli neljä osiota: kymmenen vaihtoehtokysymystä, neljän eri käsitteen määritteleminen, yksi lyhyt esseekysymys sekä yksi pitkä esseekysymys. Kysymykset koskivat kokonaisturvallisuutta ja maanpuolustuksen laajaa käsitystä.

Lukiolaisten vastaukset arvosteli kunkin maakunnan kilpailuorganisaation muodostama raati. Varsinais-Suomen kilpailupäällikkönä toimi Novidan Loimaan lukion rehtori Hannu Lahti.

Tavoitteena lisätä

maanpuolustustahtoa

Maanpuolustustiedotuksen Suunnittelukunnan (MTS) vuosittaisten mielipidemittausten mukaan nuorten maanpuolustustahto on muita suomalaisia alhaisemmalla tasolla. Turpotietäjä 2020 -kilpailun tavoitteena onkin lisätä lukiolaisten tietämystä Suomen turvallisuuspolitiikasta ja puolustusjärjestelmästä sekä jatkuvasti muuttuvasta turvallisuusympäristöstä.

Lisäksi tavoitteena on lisätä ymmärrystä sisäisen turvallisuuden ja yleisen varautumisen järjestelyistä Suomessa. Kilpailu perustuu erityisesti lukion yhteiskuntaopin kurssiin YH3, mutta menestymismahdollisuuksia parantavat myös muiden yhteiskuntaopin kurssien ja historian kurssien sisältöjen hallinta. Alkukilpailu toteutettiin ylioppilaskokeissa ja lukion sähköisissä kurssikokeissa käytettävässä Abitti-järjestelmässä.

Valtakunnallinen loppukilpailu, johon Naantalin Mikael Salminenkin sai kutsun, järjestetään Helsingissä 8. helmikuuta.

Kilpailun järjestämisestä vastaavat Suomen suurimmat maanpuolustusjärjestöt Reserviläisliitto ry ja Suomen Reserviupseeriliitto ry yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry:n ja Kadettikunta ry:n kanssa. Turpotietäjä-kilpailu järjestetään jatkossa vuosittain.

Loppukilpailun kolme parasta palkitaan 1000:n, 500:n ja 250:n euron rahapalkinnoilla.