Vihreä lippu -projekti etenee Pähkinäpensaan päiväkodissa

Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kävi tutustumassa kierrätystaidenäyttelyyn Pähkinäpensaan päiväkodissa.

LAITILA.

Vihreä lippu on päiväkotien ja koulujen kestävän kehityksen ohjelma. Lisäksi Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki.

Ohjelman kriteerit täyttävä osallistuja saa ohjelman tunnuksena toimivan vihreän lipun käyttöoikeuden, jota myös Pähkinäpensaan päiväkodissa Laitilassa tavoitellaan.

Vihreä lippu -ohjelmassa lapset ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnitellussa, toteutuksessa sekä lopputuloksen arvioinnissa.

Projektissa valitaan vuosittain jokin ympäristöteema, johon kiinnitetään erityistä huomiota. Pähkinäpensaan päiväkodissa teemaksi on valittu kierrätys.

Kierrätystä on harjoiteltu lajittelemalla sekä tutustumalla Jätehuolto Helistölän jäteautoon ja erilaisiin kierrätyspisteisiin. Kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty askarteluissa ja leikeissä.

Teema on näkynyt myös liikuntahetkillä sekä kirjojen, pelien, leikkien ja yhdessä katsottavien videoiden aiheissa. Monet ryhmät ovat myös tehneet maatumiskokeen päiväkodin läheisyydessä, jonka tulosta lapset pääsevät keväällä tarkastelemaan. Tämän lisäksi on tietysti myös keskusteltu paljon kierrätyksen tärkeydestä.

Päiväkodin oma kierrätysopas

Päiväkodissa kokoontuu säännöllisesti Vihreä lippu -toimikunta, johon kuuluu jokaisesta ryhmästä lapsia ja aikuisia. Edellisessä kokouksessa lapset ehdottivat, että jokainen ryhmä tekisi jostain kierrätettävästä materiaalista kierrätysohjeen. Idea toteutettiin ja ohjeista on nyt koottu Pähkinäpensaan päiväkodin oma kierrätysopas.

Kierrätysopas jaetaan koteihin sähköisenä. Kierrätysoppaan tarkoituksena on antaa hyödyllistä tietoa ja kannustaa kierrättämiseen kaikissa kodeissa.

Marraskuun alussa päiväkodin ruokalaan rakennettiin näyttely kierrätysmateriaalista tehdyistä askarteluista. Näyttelyyn oli tuotu muun muassa vanhoista t-paidoista tehtyjä kasseja, sukista tehtyjä hernepusseja, muovipussikransseja sekä useasta eri materiaalista yhteistyönä tehty peikkomaailma.

Lapset kutsuivat näyttelyyn kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen, jolle esiopetusryhmien Vihreä lippu- edustajina toimivat Elias Hellsten, Sofia Hulenko, Meea Nurmi ja Nuutti Kittamaa esittelivät näyttelyyn valmistettuja töitä.

Elias Hellsten kiteytti kaupunginjohtajalle, miksi kierrättäminen on tärkeää.

– No siksi kun muuten luonto mädäntyy, ilmoitti reipas Elias tomerasti.

Eliaksen lisäksi myös muut lapset kertoivat olevansa innoissaan kierrättämisestä ja pitävänsä sitä tärkeänä.