Työllisyyden palvelutorilla saa vinkkejä työnhakuun ja ansioluettelon hiomiseen

Työvoimasuunnittelija Riitta Ahlqvist, työvoimapalvelujen päällikkö Johannes Joutsenlahti, työvoimasuunnittelijat Helena Heinonen ja Elina Kataja työskentelevät tiiminä Paimion työvoimapalveluissa. Heistä Ahlqvist, Heinonen ja Kataja ovat vastaamassa osallistujien kysymyksiin Työllisyyden Palvelutorilla.

Tapahtuma on suunnattu paimiolaisille työnhakijoille tai esimerkiksi alan vaihtoa suunnitteleville.

PAIMIO.

Paimiolaisten on mahdollista jutella ja kysyä neuvoja työnhakuun liittyvistä asioista kaupungin työvoimasuunnittelijoilta torstaina 26. marraskuuta Työllisyyden palvelutori -tapahtumassa kaupungintalolla. Tapahtuma on järjestyksessään jo toinen: lokakuun alussa järjestetty palvelutori keräsi niin hyvin kävijöitä, että Paimion työvoimapalvelut päätti järjestää tapahtuman uudelleen.

– Ensimmäinen tapahtuma ylitti odotuksemme aivan täysin. Kävijöitä oli enemmän kuin uskalsimme toivoa ja tavoitimme kohderyhmän, eli vasta hetken aikaa työttömänä olleet tai pian työttömäksi jäämässä olevat henkilöt. Saimme paljon positiivista palautetta, joka innosti järjestämään tapahtuman uudelleen, työvoimasuunnittelija Riitta Alhqvist kertoo.

Torstaina järjestettävässä palvelutorissa uutuutena on CV-klinikka. Ahlqvistin mukaan työnhaku lähtee liikkeelle juuri työnhakuasiakirjoista.

– Paikalle voi tuoda oman ansioluettelonsa ja voimme katsoa, onko se asianmukainen. Meillä on myös esillä esimerkkejä ansioluetteloista, joista voi ottaa mallia omaansa. Jos on ollut pitkään työnhaussa eikä ole tärpännyt, niin silloin voi olla hyvä hetki kokeilla uudenlaista ansioluettelopohjaa, hän sanoo.

Toisena uutuutena tapahtumassa on arpajaiset, jossa palkintona on ammattilaisen valokuvaajan ottama kuva työnhaun tueksi. Palkintoon kuuluu myös stailaus kuvaa varten. Tapahtumassa on myös CV-kuvaus, jossa ensimmäiset 20 kuvattavaa saavat mukaan pienen yllätyksen.

Omasta osaamisesta pitää kertoa työnantajalle

Yleisimpiä kysymyksiä työnhakuun liittyen on Alhqvistin mukaan monia. Esiin nousee kuitenkin yksi toistuva piirre.

– Moni epäröi omaa osaamistaan, jos se ei ihan vastaa työnantajan luettelemia toiveita. Silloin usein ajatellaan, että voinko muka hakea tätä paikkaa. Jos työpaikka kiinnostaa, pitää sitä ehdottomasti hakea ja tuoda esiin oma motivaatio, into sekä halu ja kyky oppia uutta. Moni myös vähättelee sellaista kokemusta, joka on hankittu työn tai oppilaitosten ulkopuolella. Omasta osaamisesta pitää kertoa, sillä se on tosiasioiden esiin tuomista eikä elvistelyä, hän muistuttaa.

Myös ansioluettelo eli CV on tärkeä työnhaussa. Sen suhteen on muutamia eri kompastuskiviä.

– CV:ssä on hyvä olla esittelyteksti, joka on tiivis ja myyvä kappale, jossa kertoo itsestään. Koulutus ja työkokemus pitää luetella tuoreimmasta alkaen, ja koulutuksen kohdalla tulisi olla oppilaitoksen nimi ja valmistumispäivä. Kuten työhakemus, myös ansioluettelo pitää räätälöidä työnantajan mukaan, jotta se sisältää juuri tiettyä työnantajaa kiinnostavaa tietoa. Myös omasta autosta, ajokorteista ja muista koulutuksista kuten hygieniapassista olisi hyvä olla maininta, jos se on haettavan työpaikan kannalta olennaista.

Työnhakijat ja -antajat yhteen

Tapahtumaan ovat tervetulleita työttömien tai työttömäksi jäämässä olevien lisäksi myös henkilöt, jotka harkitsevat esimerkiksi alan vaihtoa. Ahlqvistin mukaan heillä on hyvät verkostot paikallisten toimijoiden kanssa.

– Meillä on hyvin tietoa paikallisten yrittäjien rekrytoinneista. Alan vaihtoa harkitsevat ovat oikein tervetulleita kuuntelemaan vinkkejä, sillä meidän tavoitteena on yhdistää työnantajien ja meidän asiakkaiden tarpeet. Olemme monesti pystyneet tarjoamaan ratkaisun, joka toteuttaa asiakkaan unelman työn suhteen. Työllisyyden palvelutori on neutraali paikka kaikille, ja tällaiselle palvelulle on selkeä tarve. Tapahtumassa pystytään hoitamaan moni asia paikan päällä ensiapuna. Kaikkea saa kysyä, Alhqvist sanoo.

Työllisyyden Palvelutori järjestetään Paimion kaupungintalolla 26. marraskuuta klo 12-14. Tapahtuman järjestää Paimion kaupungin työvoimapalvelut. Tapahtumassa on huomioitu turvallisuus, sillä kävijöiden käytössä on käsidesiä ja kasvomaskeja. Myös turvavälit huomioidaan.

Liisa Kallio