Taivassalon frisbeegolfrata laajenee 20-väyläiseksi

Frisbeegolf on kasvanut lajina räjähdysmäisesti viime vuosien aikana, ja koronaviruksen vaikutuksen myötä yhä useammat ovat aloittaneet lajin harrastamisen. Kuvituskuva.

Laajennetun radan on suunniteltu valmistuvan ensi kesäksi.

TAIVASSALO.

Kunnanhallitus päätti laajentaa Taivassalon frisbeegolfrataa kokouksessaan 30. lokakuuta. Idea frisbeegolfradan laajentamisesta lähti taivassalolaisilta itseltään, jotka olivat tehneet aiheesta kuntalaisaloitteen. Aloite keräsi 154 allekirjoitusta kuntalaisaloite-sivustolla.

– Taivassalolaiset pelaajat ottivat aluksi minuun yhteyttä ja kertoivat tehneensä tutkielmaa siitä, miten meidän rataa saisi parannettua. Kehotin heitä tekemään kuntalaisaloitteen, ja se meni hallituksessa läpi. Aloitteen pohjatyö ja valmistelu oli tehty todella hyvin, Taivassalon vs. vapaa-aikasihteeri Lotta Huuhtanen kertoo.

Frisbeegolfradan laajennuksen budjetti on 15 000 euroa.

– Aika näyttää, miten rahoitus jakaantuu, eli kuinka paljon käytetään laajentamiseen ja kuinka paljon korjauksiin. Varovainen tavoite on, että rata saataisiin kuntoon ensi kesäksi, Taivassalon tekninen johtaja Asmo Liski sanoo.

Lähikuntien pitkät radat vetävät enemmän pelaajia

Taivassalon frisbeegolfrata on tällä hetkellä 9-väyläinen. Laajennuksen myötä olemassa oleva rata kasvaa 20-väyläiseksi.

Kuntalaisaloitteen mukaan vuonna 2015 valmistunut Taivassalon frisbeegolfrata on säilynyt valmistumisensa jälkeen lähes muuttumattomana pieniä harvennustöitä lukuun ottamatta. Pururadan ympäristöllä olisi kuitenkin potentiaalia laadukkaille lisäväylille.

Aloitteessa mainitaan myös lähikunnista kuten Kustavista, Vehmaalta ja Lokalahdelta löytyvät 18-väyläiset radat, jotka vievät valtaosan alueen frisbeegolfpelaajista. Taivassalon oma rata ei aloitteen mukaan houkuttele pelaajia kauempaa eikä juuri läheltäkään. Kuitenkaan esimerkiksi lapsilla tai nuorilla ei välttämättä ole mahdollisuutta matkustaa muualle pelaamaan.

Laajennustyöt on myös otettu huomioon aloitteessa. Sen mukaan työt onnistuisivat pitkälti harrastajien talkoiden avulla, jolloin kunnalle jäisi rooli korien ja heittoalustojen materiaalien rahoittamisessa ja virallisten sopimusten tekemisessä yksityisten maanomistajien kanssa.

Kuntalaisten tärkeä ääni

Huuhtasen mukaan frisbeegolfradan laajennus on tällä hetkellä valmisteluvaiheessa.

– Olemme tarkastelleet heittokoreja radalle, ja miten heittoalustat rakennetaan mahdollisesti. Näiden asioiden osalta ollaan tutkittu ja mietitty parhaita vaihtoehtoja. Olemme myös olleet yhteydessä kuntalaisiin, jotka tulisivat auttamaan rakennustöissä talkootyönä. Seuraavaksi juttelemme yksityisten maanomistajien kanssa, jotta uudet väylät voidaan rakentaa, hän kertoo.

Radan laajentaminen lähti liikkeelle taivassalolaisilta itseltään, jotka olivat huomanneet kunnan omassa radassa parantamisen varaa. Tällainen oma-aloitteisuus on todella kallisarvoista Huuhtasen mukaan.

– Kuntalaisten ääni on ratkaiseva, ja on tärkeää, että he tuovat omia toiveitaan esiin esimerkiksi vapaa-ajan viettoon liittyen. Kunnan pitää saada palautetta niin hyvässä kuin pahassa kuntalaisilta, jotta palveluita voidaan ja osataan kehittää paremmiksi, hän sanoo.

Liisa Kallio