Turulle kansainvälistä kunniaa ilmastotyöstä

Kaupunginjohtaja Minna Arve valittiin merkittävän tehtävään kaupunkien ilmastoverkostossa. Kuva: Turun kaupunki, Mikko Kaaresmaa.

TURKU.

Turun kaupungin ilmastotyö ja sen kehittäminen on herättänyt positiivista huomiota Euroopankin tasolla. Kaupunginjohtaja Minna Arve on nimitetty kahteen merkittävään kansainväliseen tehtävään.

Arve on valittu Euroopan edustajaksi maailmanlaajuisen ICLEI-järjestön globaaliin hallitukseen. Valinta tehtiin ICLEI:n Euroopan hallituksen järjestäytymiskokouksessa tiistaina 24. marraskuuta. Samalla Arve valittiin Euroopan hallituksen varapuheenjohtajaksi. ICLEI – Local Governments for Sustainability on maailmanlaajuinen kaupunkien verkosto, joka edistää kaupunkien kehittämistä kestävästi.

– Olemme vuoden 1990 tasosta puolittaneet kasvihuonepäästöt, kehittäneet uusia ratkaisuja vähähiiliseen energiatuotantoon ja edistäneet kiertotaloutta, luetteli Arve jo tehtyjä ja saavutettuja ilmastotekoja Turussa.

Työ kohti ilmastopositiivisuutta jatkuu vahvasti Turussa.

– Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2029 ja siitä eteenpäin ilmastopositiivinen kaupunki. Ilmastopositiivisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että hiilinielumme ovat suuremmat kuin kasvihuonepäästömme. Silloin Turun kaupunki ei lämmitä ilmastoa, vaan viilentää sitä, kertoo Arve.

Turku ilmaston

kannalta mallioppilas

ICLEI -järjestö tekee kunnianhimoista työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Verkosto kannustaa jäsenkaupunkejaan asettamaan ja toteuttamaan vahvoja ilmastotavoitteita, varautumaan ilmastonmuutokseen ja kehittämään kiertotaloutta sekä luontopohjaisia ratkaisuja niin, että kehitys on myös sosiaalisesti tasapainoista.

Turku on maailmanlaajuisesti ilmaston kannalta kaupunkien mallioppilas. Turku on kahtena vuonna peräkkäin, 2019 ja 2020, saavuttanut parhaiden ilmastokaupunkien korkeimman ”Leadership” A-luokituksen maailmanlaajuisessa, CDP-organisaation tekemässä arvioinnissa.

Lisäksi Euroopan Komissio palkitsi Turun Euroopan parhaana keskikokoisena ilmastokaupunkina tänä vuonna.

Suomesta ICLEI-verkostoon kuuluu Turun lisäksi 13 muuta kuntaa sekä Kuntaliitto.