James Bondillekin tuttuja suomalaistuotteita

Kirjan julkistamista juhlittiin viime viikolla Trestonin tiloissa. Kuvassa etualalla kirjailija Anne Pentti. Kuva: Minna Lyyra.

KIRJALLISUUS.

Turussa vuonna 1969 perustettu Treston on tänä päivänä Euroopan johtavia ergonomisten teollisuuskalusteiden ja työpisteiden valmistajia. Yrityksen liikevaihdosta (45 miljoonaa euroa vuonna 2019) kolme neljäsosaa tulee viennistä, mutta edelleen kaikki tuotanto tapahtuu Suomessa; Turussa ja Jyväskylässä.

Naantalilainen tietokirjailija Anne Pentti on koonnut Trestonin historian yksiin kansiin ja luonut teoksestaan tarinallisen historiikin.

– Tarinallinen historiikki painottuu perinteisiä tiedehistoriikkeja enemmän ihmisten muistoihin ja erikoisiin tapahtumiin ja sattumuksiin, kertoo Anne Pentti.

Tarinalliset historiikit ovatkin hänen erikoisalaansa.

– En ole historioitsija enkä historian tutkija, olen tarinankertoja, toteaa kirjailija.

Trestonin tarina

erityisen kiinnostava

Trestonin historiaan tutustuminen sai Anne Pentin heti innostumaan aiheesta.

– Yrityksen tarina oli erityisen mielenkiintoinen! Trestonin ensimmäinen hittituote oli edelleenkin tunnettu Palaset-sarja. Oli erityisen mielenkiintoista päästä tarinoimaan Palaset-sarjan suunnittelijan, Ristomatti Ratian kanssa. Ihailen sitä, miten rohkeita Tretonissa on vuosikymmenten läpi oltu. Suin päin maailmanvalloitukseen, jossa myös onnistuttiin. Todellinen startup-yritys, kehuu Anne Pentti.

Tarinoihin perehtyminen tuotti kirjaan lukuisia hauskoja yksityiskohtia.

– Monet esiin kaivamani tarinat olivat yllätys jopa yrityksen nykyisille omistajille.

Anne Pentti on kirjoittanut kolmisenkymmentä tietokirjaa.

Kauppaneuvos Paukusta

James Bondiin

Ohessa muutamia otteita kirjasta, joka ei ole perinteinen historiikki, vaan kokoelma tarinoita, sattumuksia ja muistoja yli viiden vuosikymmenen ajalta.

”Kauppaneuvos Johannes Paukku”. Treston Oy:n perustivat yhdessä vuonna 1969 Vaasan Höyrymylly ja Heikki Tavelan omistama Oy MK-Tuote Ab. Heikki Tavela oli liikemies ja yritysjohtaja, jota pidettiin vuosina 1990–1996 televisiossa esitetyn ”Hyvät herrat”-nimisen poliittisen satiirisarjan kauppaneuvos Johannes Paukun esikuvana.

”16 pulloa viiniä”. 1970-luvun ensimmäisinä vuosina syntyi Ristomatti Ratian suunnittelema, nuorten perheiden sisustuselementiksi suunnattu kirkasvärinen muovikuutio, joka ampaisi maailmanmarkkinoille räjähdyksen lailla. Mittayksikkönä toimi 16 pulloa viiniä. Sen verran pulloja mahtui yhteen Palaset-moduuliin.

Chanel, Mirage-hävittäjät ja James Bond”. Trestonin rakentamissa työpisteissä valmistetaan muun muassa Mirage-hävittäjiä ja Chanelin laukkuja. Trestonin laatikostoja on näkynyt myös James Bond -elokuvassa.