Toivosen Lähikala menestyi Artesaaniruokakilpailussa

Saija ja Jukka Toivonen nappasivat kaksi kultamitalia Raision Artesaaniruokakilpailussa.

LÄHIRUOKA.

Toivosen Lähikalan yrittäjät Saija ja Jukka Toivonen kokivat riemunhetkiä, kun heidän tuotteensa saivat kultamitalit Raisiossa lokakuussa pidetyssä Artesaaniruokakilpailussa. Toivoset asettivat kilpailuun kaksi tuotetta; Savulankun ja Juhlalahnan, ja molemmat tuotteet palkittiin omien kategorioidensa parhaina.

Täytenä yllätyksenä ei menestys yrittäjille tullut.

– Voittoa lähdimme tavoittelemaan. Luotto tuotteisiin oli vahva, totesi Jukka Toivonen.

Toivosen Lähikalan omat tuotteet ovat lähes täysin itse kalastettuja ja jalostettuja. Toivosten kalastustukikohta on Vehmaalla ja pariskunta valmistaa myytävät tuotteet omissa tuotantotiloissaan Mynämäellä.

– Olemme kalastaneet ammattimaisesti reilut 20 vuotta ja viimeiset pari-kolme vuotta olemme myös jalostaneet omia tuotteitamme, kertoi Saija Toivonen.

Omien tuotteiden jalostus tuli ajankohtaiseksi, kun pelkkä kalastus ei tahtonut riittää taloudellisesti.

– Halusimme kehittää yritystämme ja luoda uusia tulonlähteitä pelkän kalastuksen rinnalle, kertovat yrittäjät.

Silakasta ja lahnasta

huipputuotteet

Artesaaniruokakilpailun menestystuotteet ovat todellista lähiruokaa. Savulankku on valmistettu silakasta ja Juhlalahna nimensä mukaisesti lahnasta.

– Savulankku on valmistettu silakkafileestä. Halusimme monipuolista silakan käyttöä, ja kehitimme tämän tuotteen reilu vuosi sitten, kertoo Jukka Toivonen.

Savulankun valmistus on usean päivän prosessi. Ensin silakkafileistä tehty lankku maustetaan ja annetaan maustua vuorokauden verran. Sitten lankkua savustetaan – Jukka Toivonen vertaa savustusprosessia palvaamiseen – kokonaisen päivän. Savustamisen – tai ”palvaamisen” – jälkeen lankku pakataan tyhjiöpakkaukseen ja se on maukkaimmillaan päivä-pari pakkaamisen jälkeen.

– Silakka on ollut pitkään aliarvostettu kala, ja tällä tuotteella haluamme nostaa sen arvostusta, kertoo Saija Toivonen.

Savulankku voitti Artesaaniruokakilpailussa Lämminsavukala-sarjan.

Juhlalahna nappasi puolestaan kultamitalin säilöttyjen kalojen sarjassa.

– Juhlalahna on nahaton ja se on isoina paloina säilöttynä purkkiin. Kala on maustettu muun muassa omenalla ja pihlajanmarjoilla. Juhlalahnaa olemme jalostaneet parin vuoden ajan, kertoi Jukka Toivonen.

Vehmaan Niittuluodosta kalastetut lahnat saavat myös mausteensa Vehmaalta, joten säilöttykin tuote on todellista lähiruokaa.

– Lahna sopii tällaiseen tuotteeseen erittäin hyvin, kertovat Toivoset.

Toivosen Lähikala myy tuotteitaan omassa Mynämäellä toimivassa Kalakauppa Sumppu -itsepalvelumyymälässään, Reko-ringin kautta ja kiertävässä kalakauppa-autossaan.

– Me emme voi kilpailla markettien kanssa myyntivolyymeilla, joten panostamme tuotteiden laatuun. Olemmekin saaneet jo paljon vakiasiakkaita, niin tänne Mynämäen myymäläämme kuin kiertävään kalakauppa-autoommekin. Etenkin Vakka-Suomessa kauppa-autolla käy paljon väkeä, kertovat yrittäjät.

Lähiruokamarkkinoilta herkkuja

Mynämäellä Kotipellon Puutarhan pihalla pidetään lauantaina Lähiruokamarkkinat, jolta voi hakea vaikkapa Isänpäiväksi lähiruokaherkkuja.

Markkinoilla on mukana Kotipellon Puutarhan lisäksi Toivosen Lähikala, Pihapuoti Heinonen, Saloniemen Juustola ja Riistapaja.

Tarjolla on siis erittäin monimuotoinen kattaus tuoretta lähiruokaa – muun muassa versoja, salaatteja, leipää ja leivonnaisia, juureksia, maitotuotteita, vuohenjuustoa ja muita juustotuotteita, peuramakkaraa ja -nakkia, ehkä hirveäkin – jos hirvijahti on ollut onnistunut – ja monenlaisia kalatuotteita.

– Ideanamme oli järjestää yhteinen lähiruokatuottajien markkinatapahtuma, josta ihmiset voivat hakea herkkuja esimerkiksi Isänpäiväksi, kertoo Riistapajan Saara Kalluinen.

Markkinat pidetään tulevana lauantaina kello 10-15.