Kivijalkaliikkeet vähentyneet, palvelut lisääntyneet

Reijo Jäppinen ja Virpi Bland, isä ja tytär, ovat yrittäjinä Hämeenkadulla vuodesta 1993 toimineessa kultasepänliikkeessä.

TURKU.

Hämeenkadulla Turun Tuomiokirkon kohdalla sijaitseva Reijo Jäppisen ja hänen tyttärensä Virpi Blandin pyörittämä Hovikulta on omalla tavallaan viimeinen mohikaani.

– Kun aloitimme Hämeenkadulla vuonna 1993, kadulla oli muistaakseni 6-7 kultasepänliikettä. Nykyisin me olemme ainoa, kertoo Bland.

Hovikulta on yrityksenä vieläkin vanhempi, sillä Reijo Jäppinen perusti yrityksen vuonna 1969. Yritys toimi pitkään kotimyynnillä, ja siirtyi nykyisiin tiloihinsa Hämeenkadulla vuonna 1993. Yritys myös omistaa nykyisin toimitilansa.

27 vuoden aikana Hämeenkatu on muuttunut paljon.

– 1990-luvulla Hämeenkadulla oli toistakymmentä pankkia ja monia eri alojen myymälöitä. Nykyisin kadulla on valtava valikoima erilaisia ravintoloita ja muita palvelualan yrityksiä. Kivijalkamyymälät ovat taas vähentyneet todella paljon, kertoo Virpi Bland.

Bland muistelee, että iso muutos Hämeenkadulla tapahtui vuoden 2005 aikana ja pian sen jälkeen.

– Vuoden 2005 jälkeen muun muassa kultasepänliikkeet ja vaateliikkeet jäivät Hämeenkadulta vähitellen pois. Isot kauppakeskukset yleistyivät ja laajenivat, ja monet kivijalkakaupat siirtyivät niihin.

2000-luvun aikana myös verkkokaupan osuus ihmisten ostoksissa on kasvanut.

– Meilläkin on verkkokauppa, ja jotkut, etenkin nuoret ihmiset ostavatkin myös koruja verkosta – mutta etenkin kaikki arvokkaimmat koruostokset tehdään vielä kivijalkaliikkeessä, kertoo Virpi Bland.

Muutos myös koruostoksissa

Jos on Hämeenkadun yritysrepertuaari muuttunut radikaalisti, muutoksia on koettu myös kultasepän liikkeen asiakkaiden käyttäytymisessä.

– Vielä 1990-luvulla koruostokset – esimerkiksi rippikorut – ostettiin usein jopa koko perheen voimin, nykyisin nuoret tekevät ostopäätöksensä omatoimisesti.

Korut, jotka nykyisin tekevät kauppansa, ovat myös arkikäytössä.

– Aiemmin koruja ostettiin juhlakäyttöön, nykyisin ne ovat enemmän myös arkikäytössä.

Jotkut asiat eivät kuitenkaan juurikaan muutu.

– Kihla- ja vihkisormusten menekki on vuodesta toiseen varsin hyvä.