Hemmingin koulun seinälle maalataan nuorten suunnittelema muraali

Muraali koristaa Hemminki Maskulaisen mukaan nimettyä Hemmingin koulua ensi keväästä lähtien.

Keväällä valmistuva muraali näkyy kaikille ohikulkijoille. Sen aiheena on Hemminki Maskulainen.

MASKU.

Hemmingin koulun seinä saa uutta väriä pintaansa ensi keväänä, kun taiteilija Jukka Hakanen maalaa siihen muraalin eli seinämaalauksen maskulaisten nuorten kanssa. Nuoret suunnittelevat muraalin Hakasen kanssa ja osallistuvat toteutukseen.

Tällä hetkellä muraalihankkeesta vastaava Masku-Seura etsii seinämaalauksesta kiinnostuneita nuoria mukaan projektiin. Nuoret saavat lähes vapaat kädet muraalin suunnitteluun.

– Taitelija Jukka Hakanen ohjaa työtä ja sen lähtökohtia. Toiveena olisi, että muraalissa tulisi esiin Hemminki Maskulaisen työ ja merkitys. Tämän toiveen toteuttaminen on vapaata. Työlle ei ole tarkkoja raameja, mutta Masku-Seuran hankeryhmä ja kunnanjohto hyväksyvät työn etukäteen, Marjukka Kulmala Masku-Seurasta kertoo.

Taide ihmisten luokse

Muraali on osa Masku-Seuran Hemminki 400 vuotta -hanketta. Se sai alkunsa viime vuonna, kun kirkkoherra Hemminki Maskulaisen kuolemasta tuli 400 vuotta. Kulmalan mukaan hankkeen ydinidea on tuoda kirkkoherraa enemmän esille.

– Hänen vaikutuksensa näkyy yhä suomen kielen kehityksessä. Virsikirjoissa on myös hänen suomentamiaan virsiä. Moni ei kuitenkaan tunne Hemminkiä, hän kertoo.

Hankkeessa on eri ikäryhmille erilaisia aktiviteetteja: esimerkiksi lapsille on tulossa nukketeatteria ja viime vuonna ikäihmisille järjestettiin sanataidetyöpajoja. Saavutettavuudelta haastavimmalle kohderyhmälle, nuorille, seura keksi muraalin. Idea siihen tuli lähikunnista.

– Mynämäen lukion muraali on inspiroinut meitä. Myös Turussa on paljon muraaleja. Ne ovat näyttäviä ja hienoja. Ideana on nimenomaan tuoda taide pois gallerioista sinne, missä ihmiset kulkevat.

Muraalia varten Masku-Seura haki Leader Varsin hyvä -rahoitusta. Kokonaisbudjetti seinämaalaukselle on 15 000 euroa, josta 80 prosenttia on Leader-tukea.

Projekti jatkuu tammikuusta kevääseen

Muraalin suunnittelu alkaa tammikuussa. Kulmala toivoo nuorten lähtevän muraaliprojektiin mukaan.

– Kymmenen nuorta olisi käytännön kannalta hyvä lukumäärä. Olisi hienoa, jos saisimme nuoret tietoisiksi tästä mahdollisuudesta ja sitoutumaan projektiin. Muraali valmistuu keväällä, eli kyse ei ole mahdottoman pitkästä ajasta, hän sanoo.

Kulmala toivoo uuden taideteoksen saavan arvostusta osakseen.

– Maskussa ei ole hirveästi taidetta, ja me yritämmekin luoda sellaista henkeä, että ollaan ylpeitä tästä. Muraali on spesiaali projekti. Nuorten mukaan saaminen tekee siitä vielä arvokkaamman.

Liisa Kallio