Uusi seurakuntakeskus tuo seurakunnan toiminnan saman katon alle

Taivassalon uusi seurakuntakeskus valmistui erinäisten vaiheiden jälkeen aivan kirkon viereen.

Taivassalon seurakuntakeskuksen valmistuminen vei yli vuosikymmenen, mutta seurakuntalaiset löysivät uudet tilat heti käyttöönoton myötä.

TAIVASSALO. Keskustielle kohonneesta Taivassalon seurakuntakeskuksen juhlasalista avautuu kaunis näkymä kirkolle ja hautausmaalle. Kun istuu kyseisessä tilassa ja katselee ulos suurista ikkunoista, on Taivassalon kirkkoherran Tiina Rautiaisen suosikkipaikalla. Siinä on helppo hengittää.

– Olen ollut neljä vuotta Taivassalon ja Kustavin kirkkoherrana. Työtahti on kova ja suorituspaineita on paljon, mutta istuessani tässä huomaan löytäväni rauhan. Ei tarvitse sanoja ja ajatuksia vaan voi vain olla ja hengittää, hän kertoo.

Taivassalon uuden seurakuntakeskuksen rakennusprojekti on tullut päätökseen, ja kirkkoherrasta huokuu ilo uusista tiloista. Monta vuotta kyseisestä rakennuksesta ehdittiin kiistellä: päätös uudesta keskuksesta tuli jo vuonna 2007, mutta vasta kymmenen vuotta myöhemmin tehtiin varsinainen rakentamispäätös. Käyttöön seurakuntakeskus siunattiin hieman yli kuukausi sitten 23. elokuuta.

Taivassalolaiset ovatkin olleet kiinnostuneita uudesta keskuksesta.

– Päivää ennen rakennuksen käyttöön siunausta järjestimme etkot paikallisille. Kanttorimme soitti flyygeliä, minä pidin puheen ja sitten teimme kolme esittelykierrosta uusissa tiloissa. Pienessä pitäjässä kyllä tiedetään, että tänne voi ja saa tulla, Rautiainen kertoo.

Kirkkoherra Tiina Rautiainen suosikkipaikallaan seurakuntakeskuksessa.

Rahoitus tonttikaupoista

Uuden seurakuntakeskuksen ja huoltorakennuksen hinnaksi muodostui noin viisi miljoonaa euroa. Seurakunta kasasi summasta 4 miljoonaa euroa myymällä vuokratonttejaan Taivassalosta ja Kustavista. Kirkkohallitus myönsi keskuksen rakentamiseen avustusta 700 000 euroa ja huoltorakennukselle 160 000 euroa. Edellä mainittujen lisäksi seurakunta otti lainaa kaksi miljoonaa euroa.

– Yli jääneistä varoista teimme rahaston, joka pyörittää korvaavaa tuloa vuokratulojen jäätyä pois. Vanha seurakuntakoti ja pappila ovat myös myynnissä, niin sieltä saadaan jonkin verran varoja takaisin päin. Ensi vuonna tiedämme, millaiseksi tulot ja menot muodostuvat ja siihen haetaan tasapaino. Lainan maksamme pois, kun se on taloudellisesti järkevää, Rautiainen kertoo.

Aiemmin Taivassalon seurakunta toimi muutamassa eri paikassa. Kanttori, nuorisotyönohjaaja ja diakoni toimivat vuokratiloissa Kelan talossa. Myös perhekerho toimi samoissa tiloissa. Kirkkoherranvirasto oli pappilassa, jossa työskenteli talouspäällikkö, toimistosihteeri ja kirkkoherra. Kummassakin paikassa työntekijät kokivat jäävänsä paitsioon.

– Kelan talossa työskentelevät kokivat, että tieto ei kulkeudu heille. Me kirkkoherranvirastossa emme taas ikinä nähneet muita ihmisiä emmekä tienneet toiminnasta. Nyt olemme kaikki saman käytävän varrella, ja kerhot pyörivät täällä myös. Moni työntekijä on puhunut jo ensimmäisten viikkojen aikana, että kuinka hyvä on olla saman katon alla, kun asiat lutviutuvat paremmin ja voimme rakentaa yhteisen tiimiä.

Juhlasalista avautuu suora näkymä kirkolle. Koko kirkon puoleinen seinä on pelkkää ikkunaa.

Seurakuntakeskuksella monia käyttäjiä

Työntekijöiden lisäksi uudessa seurakuntakeskuksessa on tilat kerhotoiminnalle. Seurakunta pyörittää itse perhekerhoa ja muskaria, ja niiden lisäksi MLL käyttää tiloja omassa kerhotoiminnassaan. Myös muut toimijat ovat löytäneet uudet tilat.

– Vakka-Suomen musiikkiopisto haluaa pitää konserttinsa täällä, ja Taivassalon eläkeläiset ovat perinteisesti pitäneet kuukausikokouksensa seurakunnan tiloissa. Puolustusvoimien kutsunnat pidetään myös täällä. Niiden lisäksi on esimerkiksi perhejuhlia ja kastetilaisuuksia.

Vaikka koronavirus hidastaakin seurakunnan toimintaa ja siitä tiedottamista, on uusiakin juttuja tiedossa. Syksyn aikana seurakunta järjestää kolme lauluiltaa, joiden ohjelmaan kuuluu lauluja eri vuosikymmeniltä ja genreistä. Myös kastejuhlat pitävät kirkkoherran kiireisenä.

– Viime talvi oli aivan lohduton, sillä kastoin vain yhden vauvan helmikuussa. Nyt taas on joka viikonloppu kastejuhlat, ja todella moni haluaa nimenomaan juhlistaa kastetta uudessa seurakuntakeskuksessa.

Liisa Kallio