Turku mukana tekemässä reiluja valintoja

Turun kaupunki on ollut Reilun kaupan kaupunki vuodesta 2017. Reilun kaupan kaupunkina Turku on sitoutunut eettisten ja vastuullisten hankintojen lisäämiseen. Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa, ja se näkyy Turussa muun muassa lasten ja nuorten syöminä Reilun kaupan banaaneina, joita tarjoillaan päiväkodeissa ja kouluissa huimat 2 500 kg.

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen.

– Uudessa elintarvikesopimuksessa on huomioitu tietyt Reilun kaupan tuotteet, esimerkiksi banaanit, kahvi ja tee. Reilun kaupan kaupunkina olemme sitoutuneet tarjoamaan vieraille aina Reilun kaupan kahvia ja teetä. Meille on kunnia-asia olla mukana yhtenä kuudestatoista Reilun kaupan kaupungista, jotka tätä tavattoman arvokasta viestiä osaltaan välittävät, sanoo Turun kaupungin hankintapalveluiden palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

Päiväkodeissa ja kouluissa Reilun kaupan viikko näkyy banaanien lisäksi ruokaloissa erilaisina julisteina, joissa Reilun kaupan toimintaperiaatteita käydään tarkemmin läpi. Lapset ja nuoret voivat tutustua yhdessä kasvattajien kanssa muun muassa banaanien matkaan hauskan julisteen avulla.

– Arkealle vastuullisuus ja kestävät tuotantotavat ovat tärkeitä kotimaassa ja ulkomailla. Reilun kaupan -tapaisilla brändeillä voidaan vaikuttaa epäkohtien kitkemiseen ja näiden avulla saadaan muutosta aikaan, kertoo Arkean palvelupäällikkö Sanna Uusitalo.

Reilun kaupan arvonimestä pidetään kunnialla kiinni

Reilun kaupan kaupungit ja kunnat edistävät toiminnallaan eettistä kulutusta, kestävää kehitystä ja oikeudenmukaista maailmankauppaa. Turussakin toimii Reilun kaupan kannatustyöryhmä, joka takaa toiminnan jatkuvuuden.

– Reilun kaupan edistäminen on tärkeää yksilön valintojen, mutta myös kaupungin tasolla. Turussa kaupunki voi näyttää esimerkkiä tekemällä reilun kaupan hankintoja. Tällä voimme kannustaa kaikkia muitakin toimijoita ja asukkaita huomioimaan eettinen kuluttaminen. Turun kannatusryhmässä on laajasti toimijoita eri tahoilta, jotta Reilun kaupan viestiä saadaan edistettyä sekä kaupungin omassa toiminnassa, että kaupungissa yleisesti, kertoo kannatustyöryhmässä mukana oleva Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen.