Piispaehdokkailla vaalitentti Raisiossa tiistaina

Mari Leppänen vihittiin Turun arkkihiippakunnan piispaksi.

SEURAKUNNAT.

Turun arkkihiippakunnan uusi piispa valitaan 5. marraskuuta pidettävässä vaalissa. Jos kukaan ei saa vaalin ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosenttia äänistä, toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken käydään 3. joulukuuta.

Vaalissa on neljä ehdokasta, numeroittain; 2 Jouni Lehikoinen, 3 Heikki Arikka, 4 Kaisa Huhtala ja 5 Mari Leppänen.

Jouni Lehikoisen numero vaalissa on 2.

Ehdokkaat osallistuvat vielä ennen vaalia yhteen vaalikeskusteluun, tiistaina 20. lokakuuta kello 18, kauppakeskus Myllyssä Raisiossa. Vaalitentti pidetään kukkakauppa Flörin vieressä, XXL:n päässä.

Kuten korona-aikaan kuuluu, vaalikeskustelua on mahdollista seurata striimin kautta. Linkki ilmoitetaan arkkihiippakunnan piispan vaalin verkkosivulla, osoite www.arkkihiippakunta.fi/paatoksenteko/piispan-vaalit-2020/.

Vaalikeskustelua on kuitenkin mahdollista tulla seuraamaan myös paikan päälle, ellei koronatilanne mene huonompaan suuntaan. Läsnäolijoiden tulee noudattaa turvavälejä sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Paikalle ei saa tulla, jos on hengitystie- tai muita Covid-19-oireita.

Paneeli kestää noin puolitoista tuntia.

Ehdokkaille on mahdollista lähettää etukäteen kysymyksiä, joita esitetään paneelitilaisuuksissa.

Kysymykset voi lähettää osoitteeseen pauliina.jarvinen@evl.fi.

Uusi piispa aloittaa helmikuussa

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalissa äänioikeutettuja on kaikkiaan 1192. Äänioikeutettuja ovat kaikki arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä heidän lukumääräänsä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Suhdeluku on siis puolet ja puolet.

Maallikkovalitsijoista suurin osa on arkkihiippakunnan seurakuntien edustajia. Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot ovat paikallisesti valinneet omat edustajansa. Seurakuntakohtainen valitsijoiden lukumäärä vaihtelee seurakunnan koon mukaan.

Näin valittujen lisäksi äänioikeutettuja maallikkovalitsijoita ovat myös hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Turun arkkihiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Uusi piispa aloittaa virassa 1.2.2021 ja hänet vihitään virkaansa 7.2.2021 Turun tuomiokirkossa. Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala siirtyy eläkkeelle 31.1.2021.