Tuore turkulainen ihastui jokirantaan – kävelee 18 päivän aikana joen yli 1000 kertaa

Timo Tapio ei kyllästy samaan maisemaan saati kävelyyn, vaikka tempaus kestää 18 päivää.

Kävelytempauksen reitti kulkee Kirjastosillan ja Aurasillan välillä, jolloin kierroksen pituudeksi tulee noin 500 metriä.

TEMPAUS. Vasta kaksi kuukautta Turussa asuneen Timo Tapion voi bongata kävelemässä Aurajoen rannalla lokakuun 18. päivään saakka. Hänellä on käynnissä Aurajoki 1000 kertaa yli – kävellen -tempaus, jonka tarkoituksena on kävellä Kirjastosillan ja Aurasillan välistä kierrosta, kunnes joki on ylitetty 1000 kertaa. Päivittäin Tapio kävelee vähintään kolme tuntia.

Peruskunnon kohottaminen on ensimmäinen syy tempauksen aloittamiseen. Se vaikuttaa fiilikseen, mielialaan ja unen laatuun jo parin päivän kävelyn jälkeen. Tottakai myös haastan itseni tässä, sillä olen hieman laiska liikkumaan säännöllisesti ilman tavoitetta, Tapio kertoo.

Vaikka Tapio kävelee samaa reittiä monta tuntia päivässä 18 päivää putkeen, kyllästymisen tunteesta ei ole pelkoa.

– Olen luovalla alalla töissä, ja kävelyn aikana päässäni pyörii monia ideoita. Tässä ehtii miettiä esimerkiksi sitä, että mikäköhän seuraava kävelytempaus voisi olla. Keskusta on muutenkin viriili kaupunginosa ja täällä on paljon ihmisiä, jolloin on kiva kulkea.

Tempauksesta tempaukseen

Käynnissä oleva kävely ei ole suinkaan Tapion ensimmäinen tempaus. Hän on aiemmin muun muassa matkannut polkuveneellä Vaasasta Ruotsiin ystävänsä kanssa vuonna 2014 ja kiertänyt Tampereen Sorsalammen 1000 kertaa kävellen vuonna 2018. Lokakuun tempauksessa oli taas aika kehittää jotakin uutta, jolloin paikaksi valikoitui jokiranta. Vasta kaksi kuukautta Turussa asunut Tapio on jo ehtinyt rakastua turkulaisten silmäterään.

– Olemme istuneet useat kerrat kumppanin kanssa tässä rannassa, ja katselin siltojen välisen matkan olevan sopivan mittainen. Olen aiemmissa tempauksissa käsitellyt jo meret ja lammet, mutta joki uupui vielä.

Kirjanpito kierroksista hoituu perinteisin menetelmin.

18 päivää kestävän tempauksen aikana Tapio aikoo pitää mahdollisesti yhden välipäivän. Tarkoituksena on ajoittaa se sadepäivälle.

– Jos kunnon kaatosade tulee, niin täytyy miettiä siltä pohjalta, ettei sairastu. Vettähän varmasti tulee tempauksen aikana. Jossain vaiheessa tulee myös seinä vastaan, kun kunto ensin kohoaa nopeastikin ja yhtäkkiä tulee stoppi. Silloin voi lopettaa aiemmin ja yrittää seuraavana päivänä uudestaan, hän sanoo.

Yhdessä mukavampaa

Vaikka Tapio aloitti tempauksen kohottaakseen omaa peruskuntoaan, toivoo hän myös tapahtuman innostavan muita ihmisiä liikkumaan. Tapio päivittää tunnelmiaan kävelytempauksen Facebook-sivulle, jolla hän kertoo myös, milloin itse on kävelemässä jokirannassa.

– Mukaan saa tulla ehdottomasti. Olisi ihan huippua saada jengiä mukaan, sillä silloin kierrokset eivät tunnu missään ja ne menevät todella nopeasti. Tämähän on myös ihan perusliikuntaa, eikä tahti ole kova.

Varusteistakaan liikkumisen ei pitäisi jäädä kiinni, sillä tärkein väline löytyy jokaisen eteisestä.

– Kengät riittäävät hyvin. Ei tarvitse mennä urheiluliikkeeseen ostamaan urheiluvaatteita, kun muutenkin pärjää. Varusteista tämä ei jää kiinni.

Liisa Kallio