Uusien liikennevalojen taustalla on turvallisuuden lisääminen

Kunnallissairaalantien ja Luolavuorentien risteyksestä ei nähnyt kunnolla vasemmalle mutkan takia.

Yhdet uudet liikennevalot maksavat Turun kaupungille noin 100 000 euroa. Tänä syksynä kaupunkiin tulee kahdet uudet liikennevalot.

LIIKENNE. Turun kaupunki rakensi Kunnallissairaalantien ja Luolavuorentien risteykseen uudet liikennevalot, jotka otettiin käyttöön keskiviikkona 16. syyskuuta. Liikennevaloja tukevia syitä oli useita Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salosen mukaan.

Risteyksen lähellä on koulu, eli siinä on jonkin verran koululaisliikennettä. Siinä on myös huono näkymä Luolavuorentietä tullessa vasemmalle Majakkarannan suuntaan, sillä tiessä on mutka. Silloin ei ole turvallista ylittää tietä, kun mutkan taakse ei näe. Näiden lisäksi Luolavuoren ja Haritun suunnasta tulee jatkuva pyöräily-yhteys keskustaan Neitsytpolun suuntaan, hän kertoo.

Uudet liikennevalot maksavat kaupungille noin 100 000 euroa. Luolavuoren ja Kunnallissairaalantien risteyksen valot tulevat tosin halvemmiksi.

Risteys on verrattain pieni ja siihen tarvitaan vähemmän opastimia, Salonen sanoo.

Kaikille selkeät järjestelyt

Muutamassa vuodessa Turkuun on rakennettu uusia liikennevaloja: Uudenmaantielle Kupittaan Citymarketin ja Marli Areenan väliin, Uudenmaantien ja Kupittaankadun risteykseen sekä Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteykseen. Salosen mukaan yksi asia on pääsyynä risteysmuutoksille.

Turvallisuus on ennen kaikkea pääasia. Toinen syy on joissakin paikoissa ajamisen selkeys. Liikenteessä on erilaisia liikkujia, ja liikennejärjestelyiden pitäisi olla myös aremmille autoilijoille ja jalankulkijoille selkeät. Liikennevalojen huono puoli on viivästymisen aiheutuminen, mutta niillä haetaan nimenomaan turvallisuutta ja selkeyttä.

Risteyksen läheisyydessä on Puropellon koulu, ja kulkijoita riittää lapsista aikuisiin.

Turun kaupunki tarkistaa vuosittain liikenneverkon turvallisuuden hankelistan. Salosen mukaan hankkeita, toiveita ja tarpeita on paljon. Kaupunki priorisoi hankkeet, ja jos kärkipäässä on liikennevalot, ne rakennetaan. Suunnittelussa täytyy ottaa huomioon liikenteen viivästyminen, minkä takia kaikkiin esitettyihin risteyksiin ei rakenneta liikennevaloja.

Liikennevalojen suunnittelun ja rakentamisen kokonaisaika on muutamia kuukausia, eivätkä ne ole suuria hankkeita. Jos valot vaativat maarakennustöitä kuten uusia kaistoja ja järjestelyjä, hinta nousee.

Muutoksia onnettomuustilastojen pohjalta

Kaupunkilaisilta tulee enimmäkseen palautetta olemassa olevista risteyksistä Salosen mukaan. Konkreettisia toimenpidetoiveita on verrattain vähän, mutta turvattomuuden tunteesta paikalliset kertovat.

Liikennevaloja ja hidasteita toivotaan jonkin verran. Usein palaute liittyy yleiseen turvallisuuteen, kun jokin paikka koetaan turvattomaksi. Usein ne ovat risteyksiä, jotka koetaan omiksi, kun ne ovat kodin lähellä tai lasten koulumatkalla.

Kunnallissairaalantien ja Luolavuorentien risteyksen uudet liikennevalot eivät jää tämän syksyn ainokaiseksi uutuudeksi. Hämeentien ja Jaanintien risteykseen rakennetaan parhaillaan liikennevaloja. Muutoksia jo olemassa olevaan liikennevaloristeykseen Kunnallissairaalan ja

Kaskentien risteykseen on myös tulossa.

Kyseinen risteys on viime vuoden onnettomuustilastojen kärjessä Kaskentieltä vasemmalle käännyttäessä Citymarkettia kohti. Sen turvallisuutta parannetaan tämän syksyn aikana siten, että Kaskentieltä kääntyville tulee nuolivalo. Myös kaistajärjestelyjä muutetaan, että keskustasta päin Kaskenkatua tullessa vasemmanpuoleinen kaista on pelkästään kääntyville.

Liisa Kallio