Kylässä: Antti Wähälän koti äänestettiin Turun kauneimmaksi opiskelijakodiksi

Huonekalut ovat kierrätettyjä, eikä Wähälän ole siksi tarvinnut käyttää sisustukseen suuria summia.

Kierrätetyt tavarat ja niiden tarinat ovat Antti Wähälän sisustustyylin kulmakiviä.

Turkulaisen opiskelijan Antti Wähälän kotona Haliskylässä kaikki näyttää harkitulta, sillä jokainen huonekalu ja esine sopivat yhteen. Puiset huonekalut, maanläheiset värit ja raikkaat huonekasvit ovat löytäneet asunnosta juuri oikean paikan. Wähälä kuitenkin kertoo tavaroiden päätyneen kotiinsa oikeastaan vahingossa. Suurimman osan niistä Wähälä on hankkinut kirpputoreilta tai saanut isovanhempiensa vanhoja huonekaluja vanhemmiltaan.

– Kun tietää tyylinsä ja ottaa vastaan tavaroita, joista tykkää, niin kaikki sopii silloin yhteen. Yksi parhaista asioista kotona onkin kierrätettynä hankitut tavarat. Osan olen saanut ilmaiseksi tai pikkurahalla. Se toki vaatii sitä, että jaksaa ravata kirpputoreilla löytääkseen parhaat, hän sanoo.

Wähälä muutti Forssasta Turkuun opiskelemaan suomen kieltä vuonna 2016. Hän on asunut sinä aikana kahdessa eri yksiössä Haliskylässä. Molemmat asunnoista ovat Turun Ylioppilaskyläsäätiön vuokraamia. Vaikka Wähälä asuu vuokralla, on hänestä tärkeää muokata asunnosta juuri hänen oma kotinsa.

– Minulle on visuaalisena ihmisenä tärkeää, miltä ympärillä näyttää. Se vaikuttaa yleisesti fiilikseen. Vaikka tämä on vuokrakämppä, niin siellä pitää viihtyä. Joku voisi pitää vuokra-asunnon sisustamista turhana, mutta täällä tulee kuitenkin vietettyä paljon aikaa. Koti on myös itseilmaisun paikka, ja minä saan päättää, mitä täällä on. Se on kuitenkin minun kotini.

Wähälän rakkain huonekalu, mummin yöpöytä, on paraatipaikalla hänen kodissaan.

Rakas yöpöytä ja seinäkello

Muuttaessaan nykyiseen asuntoonsa Wähälällä ei ollut vielä selkeää visiota siitä, millainen kodista tulee. Asunnon pohjaratkaisu saneli pitkälti huonekalujen ja tavaroiden paikkoja. Kuitenkin Wähälällä oli alusta alkaen sisustamiseen liittyen punainen lanka mielessään: vanhat, kierrätetyt tavarat ja niiden tarinat ovat lähellä hänen sydäntään.

Rakkain huonekalu Wähälän kotona on hänen mumminsa yöpöytä. Se on peräisin 50-luvulta.

– Muistan yöpöydän olleen mummilla, kun olin lapsi. Hän säilytti laatikossa hedelmäpurukumeja, ja niiden tuoksu on jäänyt mieleeni. Muistan sen aina, kun katson yöpöytää, hän kertoo.

Toinen Wähälän suosikkiesine, kultainen seinäkello, löytyy keittiön pöydän yläpuolelta.

– Kello on niin ruma, että se on jo hieno. Se ei edes toimi vaan näyttää aina samaa kellonaikaa. Se on isäni vanhemmilta.

Rakkaiden esineiden ja toimivan pohjaratkaisun lisäksi Wähälä pitää lasitetusta parvekkeesta, jonka hän on myös laittanut kuntoon tyylinsä mukaisesti. Sieltä löytyy muun muassa katosta riippuva kangastuoli ja huonekasveja. Wähälälle lasitettu parveke on kuin olisi yksi huone lisää.

– Aloin jo talvella miettiä parveketta ja mitkä kasvit haluan sinne keväällä. Parvekkeella on myös kiva viettää aikaa kavereiden kanssa, kun on lämmin. Meillä on perinne, että järjestämme vuorotellen illanistujaisia parvekkeillamme.

Kodin lattia oli iloinen yllätys, sillä Wähälä pelkäsi etukäteen sen olevan muovia.

Jatkuvan muutoksen alla

Wähälän koti palkittiin kesäkuussa Turun kauneimman opiskelijakodin tittelillä. Kilpailu käytiin Instagramissa, jossa eniten tykkäyksiä saanut koti valittiin voittajaksi. Wähälän koti sai yli 300 tykkäystä. Hän oli miettinyt aluksi, että kehtaako osallistua ollenkaan.

– Yllätti kyllä, miten paljon kotini kuvia jaettiin ihan pyytämättä ja miten kaikki oli niin fiiliksissä kanssani siitä kilpailusta. Olin iloinen, että osallistuin ja voittokin vielä sitten tuli, hän kertoo.

Voiton myötä voisi kenties kuvitella, että Wähälän asunto on löytänyt lopullisen muotonsa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä uusia ajatuksia kodin suhteen tulee jatkuvasti.

– Minulla on aina mielen päällä jokin projekti tai visio, joka olisi kiva toteuttaa. Koti muuttuu niiden myötä. En kuitenkaan tee impulsiivisia ostoksia tai kompromisseja, jos visioni on selkeä, sillä myöhemmin alkaisi vain kaduttaa. Toivon jatkuvasti, että vastaan tulisi ajatuksiani vastaavia tavaroita. En tiedä, onko kotini koskaan valmis. Ei sen kyllä tarvitsekaan olla.

Liisa Kallio