Rautila-brändi valmistui alueen viestijöiden käyttöön

Soila Jaakkola on suunnitellut terassilla näkyvät roll-up-julisteet uuden Rautila-brändin mukaisesti.

VEHMAA

Kehittämisyhdistys Leader Ravakan vetämä ja rahoittama kahden vuoden kyläbrändäys-projekti on valmistunut. Rautila-brändi julkistettiin Rautilan Syysmarkkinoilla. Brändikäsikirja ohjeistaa viestijöitä muun muassa logon, värien ja tyylin käyttöön erilaisissa ympäristöissä.

Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry:llä on ollut merkittävä rooli brändiprojektissa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

– Vaikka brändityö on ollut pitkälti kyläyhdistysvetoinen, ei tämä ei ole pelkästään kyläyhdistyksen brändi vaan koko alueen. Tarkoitus on tehdä yhteistyötä kunnan ja paikallisten yrittäjien kanssa alueen tunnettuuden lisäämisessä ja markkinoinnissa, tarkentaa kyläyhdistyksen tiedottaja Soila Jaakkola.

Kahden vuoden

kansainvälinen projekti

Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Jussi Jaakkola ja tiedottaja Soila Jaakkola kertovat, että aloite brändiprojektiin osallistumiselle tuli Leader Ravakalta.

– He hakivat vapaaehtoista aluetta kansainväliseen kyläbrändäysprojektiin (Place Branding for Rural Development), jossa toisena suomalaisena toimijana oli Pyhämaan matkailuyhdistys. Projektissa osallisina olivat myös Taalainmaan maakunta Ruotsista ja Smiltenen kaupunki Latviasta.

Projektin aikana tehtiin opintomatkat Latviaan ja Ruotsiin, ja vastavuoroisesti ruotsalaiset ja latvialaiset vierailivat Suomessa.

– Latviassa ja Ruotsissa organisaatiot ja alueet ovat paljon suurempia kuin meillä, mutta samojen asioiden kanssa kuitenkin painitaan, vaikka eri mittakaavassa, Jussi Jaakkola toteaa.

– Yhteistä kaikille on esimerkiksi muuttoliike isompiin keskuksiin ja tavoite lisätä syrjäisempien alueiden vetovoimaisuutta ja sitouttaa maalle muuttaneita uuteen ympäristöön.

Rautila-brändi rakentui yhdessä kyläläisten ja suunnittelutoimisto Majamen kanssa muun muassa brändityöpajojen ja erilaisten kyselyiden ja haastattelujen avulla.

– Valmistelu oli massiivinen, suunnittelijat tutustuivat kylään ja alueisiin ja saivat näin taustamateriaalia työhönsä. Kyläläiset ja muut toimijat saivat äänensä kuuluviin: mikä meidän mielestämme Rautila on ja mitä tänne halutaan, Soila Jaakkola kertoo.

Neljäkymmentä

vuotta kylätoimintaa

Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry on kahden vehmaalaisen kylän – Rautilan ja Irjalan – yhteinen yhdistys, joka perustettiin 1981 pidetyssä kyläkokouksessa nimellä Rautilan-Irjalan koulupiirien kylätoimikunta. Yhdistyksen keskus on 2006 valmistunut rantasauna, joka on kovassa käytössä lähes ympäri vuoden ja jota vuokrataan myös ulkopuolisille. Yhdistys on mukana monissa lähiseudun tapahtumissa.

– Meillä on jäseniä 130, joista aktiiveja parisenkymmentä, kertoo Jussi Jaakkola.

– Uusia aktiivisia jäseniä toivotaan mukaan. Kylätoiminta voi tarjota uutta sisältöä elämään tässä ihan lähellä, kannustaa Soila Jaakkola.