Ensi kesän Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon teema julkaistiin

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko kerää kävijöitä joka vuosi. Kuva vuoden 2019 tapahtumasta. Kuva: Sara Koiranen.

Kirjallisuusviikon teema julkaistiin torstaina 8. elokuuta Turun kaupunginkirjastossa.

KUSTAVI. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon teemana on ensi kesänä Pyhä. Idea kyseisestä teemasta syntyi muutama vuosi sitten kirjallisuusviikon aikana, kun tapahtuman taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson keskusteli aiheesta Tuulentuvan pihalla.

– Vanhempi kävijä tuli kysymään minulta, että mitä mieltä olen Kilven suhteesta uskontoon ja pyhään. Keskustelimme siitä Tuulentuvan pihassa ja totesimme sen olevan Kilven kohdalla laaja käsitys, josta nousee myös luontoyhteys esiin, hän kertoo.

Mikkelssonin mukaan teemaan liittyy myös muun muassa ilmastonmuutos.

– Minua kiinnostaa tarttua siihen, miten luonnon uudelleen pyhittäminen voisi antaa välineitä ilmastokriisin ratkaisussa. Myös Kustavissa kauniissa luonnossa on pyhän liikettä, kun kokoonnumme yhdessä sanan ja suurten kysymysten äärelle. Kirjallisuusviikko tarjoaa monenlaisia tulokulmia aiheeseen, ja haluankin kutsua kaikki tänäkin vuonna pyörittelemään tätä teemaa.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon ohjelmisto julkaistaan perinteisesti maaliskuussa ensi vuonna. Kaikkea Mikkelsson ei vielä paljasta, mutta hän kertoo tälle vuodelle suunniteltujen uudistusten olevan mukana ensi vuoden tapahtumassa.

– Uutuutena on muun muassa Iltaklubit. Ohjelmistossa on myös taidetta, musiikkia, artisteja, keskustelutilaisuuksia, luentoja ja teatteria. Kävijät pääsevät keskustelemaan Kilvestä, teemasta ja teeman vierestä.

Tänä vuonna kirjallisuusviikkoa vietettiin etätapahtumana koronaviruksen takia. Livetapahtuman peruuntumisesta löytyi kuitenkin myös positiivisia puolia.

– Etätapahtuma loi meille tietotaitoa ja osaamista tuottaa verkkosisältöä jatkossakin. Jos ei esimerkiksi pääse Kustaviin kirjallisuusviikolle, niin tapahtumasta voi nauttia verkossa. Livekohtaamisissa on tapahtuman ydin, mutta oli ihanaa saada hyvää palautetta verkko-ohjelmasta, Mikkelsson kertoo.

Koronavirus vaikuttaa luultavasti myös ensi vuoden tapahtumaan. Järjestäjät ovat jo ottaneet sen huomioon suunnittelussa.

– Varmasti siirrämme tapahtumia ulkotiloihin. Olemme myös suunnitelleet rajoittavamme ihmismäärää Tuulentuvassa ja striimaavamme luennon ulos, että osa voi kuunnella sitä ulkona. Tietysti seuraamme tilannetta ja noudatamme sen ajan säädöksiä.

Liisa Kallio