Haasteet unohtuvat, kun valmiin taideteoksen näkee paikoillaan

Anu Halmesmaan Versot-reliefi.

Kaarina-talon kaksi uutta taideteosta julkistettiin syyskuun alussa. Ne tuovat metsän ja luonnon urbaaniin ympäristöön.

KAARINA. Turkulaistaiteilijoiden Anu Halmesmaan ja Vesa Aaltosen taideteokset ovat ilahduttaneet Kaarina-talon kävijöitä jo muutaman viikon ajan. Halmesmaan Versot-reliefi sijoitettiin aulaan ja Aaltosen Metsä-valokuvasarja talon kahvilaan. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että teokset täydentävät tilaa.

Teokset sopivat tilaan todella hyvin. Ikään kuin ne olisi alusta alkaen suunniteltu tänne, Aaltonen sanoo.

– Ennen teoksen ylös nostamista ei vielä hahmottanut, miltä palat ja värit näyttävät ja miten ne toimivat tilan kanssa. Kuitenkin kaikki loksahti paikoilleen, Halmesmaa jatkaa.

Vesa Aaltosen Metsä-teos.

Tyytyväisiä lopputulokseen

Vaikka teokset ovatkin jo kaarinalaisten ihailtavina, käännetään vielä hetkeksi katseet taaksepäin. Aaltosen valokuvateoksesta toivottiin tietynlaista, ja se rajattiin Piikkiön Harvaluodossa kuvattavaksi. Halmesmaan kohdalla toivottiin nimenomaan reliefiä eli kohokuvaa. Vaikka tekniikka oli jo entuudestaan hyvin tuttu, vei projekti kuitenkin Halmesmaan mukavuusalueen ulkopuolelle.

– Tämä on ollut iso projekti, kun on pitänyt miettiä ripustusta ja tilaa. On ollut paljon uusia asioita ja on oppinut hirveästi, sillä tässä teoksessa oli eroavaisuuksia siihen, miten yleensä tekee. Se on vienyt omaa osaamista eteenpäin, hän sanoo.

Matkan varrelle osui myös haasteita. Aaltosen kohdalla ne jäivät aivan loppusuoralle, kun materiaalia piti miettiä uudelleen.

– Teoksen paikka on haastava, sillä se on pimeässä ja hämärässä kulmassa, jossa valo vaihtuu jatkuvasti. Aluksi materiaali oli kiiltävää, mutta se peilasi pahasti ja heijasti kahvilaa. Siinä tuli paniikki, ettei tämä onnistu sunnuntain ripustukseen. Haettiin sitten mattapinta, joka sopii hyvin tilaan.

Teosten valmistuttua molemmat taiteilijat ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Mitään ei jäänyt hampaankoloon.

– Kaikki vääntämiset ja epäilyt unohtaa, kun teos on valmiina ja näkee sen paikoillaan. Silloin tulee helpotus tekemisestä ja täysnollaus, Halmesmaa kertoo.

Työpajaa ja näyttelyä

Kaarina-taloon suunniteltujen teosten valmistuttua Aaltosen ja Halmesmaan katseet ovat jo kääntyneet seuraaviin projekteihin. Halmesmaa on puutarhuriopintojen loppusuoralla, ja sen ohella hänellä hyönteisiin liittyvä työpaja.

– Leikkaan kierrätysmateriaaleista perhosia, ja teen siitä työpajatoimintaa lapsille. Lähtökohtana on se, miten hyönteisten häviäminen vaikuttaa meihin kaikkiin, hän sanoo.

Aaltosella on vireillä näyttely Joella-galleriaan. Sen aiheena on muun muassa luonnon monimuotoisuuden kapeneminen ja perintö, jonka ihmiskunta jättää jälkeensä.

Liisa Kallio