Koronavirus ei pilannut opiskelijoiden fuksisyksyä

Anni Salomaa oli todella onnellinen saadessaan opiskelupaikan Turun yliopistosta.

Turun yliopistoon haki viime keväänä korkeakoulujen toisessa yhteishaussa yli 30 000 hakijaa, ja opiskelupaikan otti vastaan lähes 3000 uutta opiskelijaa eli fuksia. Heidän ensimmäinen opiskeluvuotensa alkoi poikkeuksellisissa merkeissä koronaviruksen takia.

OPISKELU. Sosiaalitieteiden ensimmäisen vuoden opiskelija Anni Salomaa on juuri aloittanut opiskelun Turun yliopistossa. Hän saapui haastatteluun suoraan etäluennolta omasta kodistaan, sillä Turun yliopisto on tiedottanut etäopiskelun jatkuvan pääsääntöisesti syyslukukauden loppuun.

‒ Osa luennoista on Zoom-sovelluksessa, ja niihin voi halutessaan osallistua kameran ja mikrofonin avulla. Esimerkiksi kielten opiskelu voidaan hoitaa näin. Isommat luennot voivat olla ennalta nauhoitettuja luentoja, joita voi katsoa omaan tahtiin, Salomaa kertoo.

Hänen mukaansa etäopiskelussa on tärkeää löytää itsehillintä opiskeluun. Kotoisassa ympäristössä voi olla vaikeampi keskittyä kuin yliopistolla luennolla, mutta Salomaa on jo kehitellyt rutiinia etäopiskeluun.

‒ Pyrin siihen, että olen syönyt aamupalan ja pukenut vaatteet päälle ennen luennon alkua. Istun myös aina pöydän ääressä enkä ole esimerkiksi sängyssä. Etäopiskelu on haastavaa, mutta tämä on kypsyyskysymys, kun opiskelu on vain itsestä kiinni.

Tapahtumia ohjeita noudattaen

Opiskelijaelämään kuuluu olennaisena osana opiskelun ulkopuoliset tapahtumat. Varsinkin ensimmäisenä vuotena, fuksivuonna, tapahtumia on paljon jo ennen opiskelun alkua. Salomaa oli aluksi pelännyt, että koronaviruksen takia myös ryhmäytyminen tapahtuisi etänä.

‒ Minulla ei toki ole vertailukohtaa, mutta ei tämä mielestäni erityisen ankeaa ole ollut. Meillä on noudatettu hygieniaohjeita tapahtumissa, ja esimerkiksi sitsit ovat olleet ulkona. Rastikierroksilla on keksitty todella luovaa ohjelmaa, joissa täytyy muistaa pitää turvavälit.

Ryhmäytymisen myötä Salomaa on saanut uusia ystäviä niin fuksien omista kuin poikkitieteellisistä tapahtumista. Siihen kiteytyykin vapaa-ajan tapahtumien merkitys.

‒ Uusien ystävien ja ryhmäytymisen takia on tärkeää, että tapahtumia on järjestetty. En voikaan sanoa, että minua hirveästi haittaisi aloittaa opiskelu korona-aikaan.

Yliopisto hoitanut tilanteen hyvin

Myös yliopisto saa Salomaalta kiitosta, sillä tiedotus on toiminut hänen mukaansa hyvin. Salomaa uskookin koronakevään valmistelleen yliopistoa syksyä varten.

‒ Siihen käytettiin selkeästi aikaa, että miten meidät otettiin uusina opiskelijoina vastaan ja toivotetaan tervetulleiksi etänä. Myös koronaohjeistuksista on tullut hyvin tietoa, hän sanoo.

Koronaviruksesta huolimatta Salomaa myöntää, että opiskelijaelämä on vastannut hänen ajatuksiaan. Vaikka opiskelu sujuu etänä, hän myöntää kaipaavansa luentoja yliopistolla.

‒ Luennoilla voi kysyä heti hetkessä, kaverit ovat siellä ja ympärillä olevat ihmiset motivoivat tekemään enemmän. Ehkä siitä koen jääväni paitsi.

Liisa Kallio