Turun Taiteiden yö vastaa taiteen kaipuuseen: ”Varsinkin tekijöillä on tarve tulla esiin poteroistaan”

Viime vuonna Turun Taiteiden yössä kävijät pääsivät soittamaan eri puolille kaupunkia sijoiteltuja pianoja.

Turun Taiteiden yön tarkoituksena on tuoda koko taidekenttä ja taiteilijat esille. Tapahtumaan kuuluu niin maksullisia kuin maksuttomia tapahtumia, ja viimeisen viiden vuoden aikana taiteen tekijöiden määrä on ollut kasvussa.

KULTTUURI. Turun Taiteiden yö peruttiin jo kertaalleen koronaviruksen takia, mutta linjausten muututtua ja etenkin taiteilijoiden toiveesta tapahtuma päätettiin merkitä uudelleen kalenteriin. Tapahtuma-aika on määräytynyt jo yli 30 vuotta samalla tavalla: kävijät pääsevät nauttimaan taiteesta koulujen alkamisviikon torstaina, eli tänä vuonna 13. elokuuta.

Turun Taiteiden yön järjestäjän Kuninkaantien muusikoiden intendentin Sami Palsion mukaan tapahtuman järjestämiseen vaikuttivat etenkin taiteen tekijät.

– Uudet linjaukset saatiin aivan heinäkuun alussa. Yksi painava syy tapahtuman järjestämiseen oli se, että toimijat ottivat yhteyttä monella tavalla ja sanoivat, että kokeilkaa kuitenkin. Moni ei ole saanut olla mukana missään moneen kuukauteen.Varsinkin tekijöillä on tarve tulla esiin poteroistaan, hän sanoo.

Teatterista musiikkiin ja sirkukseen

Taiteiden yö on ollut perinteisesti tapahtumarikkaan kesän päätös ja lähtölaukaus syksyyn. Tänä vuonna tapahtumia ei ole kuitenkaan ollut samalla tavalla kuin edellisinä kesinä.

– Ihmisillä on taatusti taiteen kaipuu, ja sen huomaa. Kaikki haluavat tehdä jotakin, ja sehän on Taiteiden yössä hienoa, että kuka vaan voi tulla ja näyttää taitonsa.

Taiteiden yössä koko taidekenttä pääsee esille musiikista teatteriin ja sirkukseen. Palsion mukaan tänä vuonna yllättävän paljon ohjelmaa, ja sitä on kaikille lapsista aikuisiin ja aamusta yön pikkutunneille. Ohjelma ei myöskään rajoitu vain Turun keskustaan, sillä myös Kaarinan Kuusiston linnanraunioilla on Taiteiden yöhön kuuluvia esityksiä.

– Ohjelmasta löytyy varmasti monia tärppejä, mutta esimerkiksi Turun Tuomiokirkolla on paljon mielenkiintoista ohjelmaa niin kirkon sisällä kuin ulkopuolella. Perinteisesti turkulaiset museot avaavat ovensa Taiteiden yönä, ja kaduilla on musiikin ja sirkuksen pop-up esityksiä.

Tapahtumatäyteinen viikko Turussa

Taiteiden yö on yksi Turun superviikon tapahtumista, sillä torstaina alkavat myös Kalevan kisat ja Käsityöläismarkkinat. Jo pelkkä Taiteiden yö vetää Palsion mukaan joka vuosi tuhansia ihmisiä keskustakortteleihin.

– Tärkeää on, että jokainen osallistuja ottaa voimassa olevat ohjeet vakavasti huolehtimalla turvaväleistä ja yskimällä oikein. Keskustaan tulee kyllä paljon erilaisia kylttejä, joissa muistutetaan huomioimaan kaikki tärkeät ohjeet.

Taiteiden yön tavoite on myös selkeä.

– Olisi hienoa, jos tapahtuma ei olisi seuraavina päivinä koronavirusuutisissa. Tapahtuman turvallisuus on kuitenkin tärkeintä, Palsio sanoo.

Liisa Kallio

Liisa Kallio