Rasekon syksy starttasi normaalisti

Rasekon johtava rehtori Maria Taipale iloitsee siitä, että koronakevään jälkeen lähiopetusta voidaan taas järjestää – toki tarkan varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

KOULUTUS.

Koronakevään aikana oikeastaan kaikki koulutus ja opetus Suomessa tapahtui etänä. Tilanteen rauhoituttua tämä syksy päästään taas aloittamaan normaalisti, mutta muun muassa Raision seudun koulutuskuntayhtymässä – tuttavallisemmin Rasekossa – noudatetaan erittäin tarkkaa varovaisuusperiaatetta.

– Aloitimme opetuksen normaalina lähiopetuksena 6. elokuuta, kun uudet, ensimmäisten vuosikurssien opiskelijat aloittivat, kertoo Rasekon johtava rehtori Maria Taipale.

Opintojen suorittamisessa noudatetaan kuitenkin tarkkaa varovaisuusperiaatetta.

– Varovaisuusperiaate tarkoittaa sitä, että pidämme tautien leviämisriskit mahdollisimman alhaisina ja sitä, että mahdollisen koronatapauksen ilmetessä pystymme selvittämään hyvin tarkasti ne opiskelijat ja opettajat, jotka ovat olleet kontaktissa sairastuneen kanssa.

Opiskelijat pidetään tarkasti omissa ryhmissään ja esimerkiksi ruokailut on porrastettu, jotta opiskelijoiden väliset kontaktit voidaan pitää minimissä – käytännössä oman opiskelijaryhmän sisäisinä. Tällöin mahdollisen tautitapauksen ilmetessä tartunnalle altistuneet voidaan nopeasti jäljittää.

– Tarvittaessa voimme nopeasti asettaa sairastuneet ja altistuneet opiskelijat sekä opettajat jopa karanteeniin, jos sellaista tarvetta ilmenee.

Toimintavalmius erittäin korkealla tasolla

Ohjeistukseen kuuluvat tietenkin nykyisin jo tutuksi tulleet hygieniaohjeet sekä käsidesin käyttö. Henkilökuntaan kuuluvat pääsevät välittömästi koronatesteihin, jos oireilevat taudin kuvaan kuuluvasti.

– Mielestäni olemme varautuneet niin hyvin kuin nykytilanteessa on mahdollista, vakuuttaa Maria Taipale.

Myös etäopetukseen siirtyminen on toteutettavissa lyhyelläkin aikataululla.

– Keväällä siirryimme korona-ajan etäopetukseen erittäin nopeasti – ja onnistuneesti. Opettajakunnassamme on paljon digiosaamista. Opiskelijoille järjestettiin myös ohjausta ja tarvittaessa myös tietokoneet. Kevään perusteella voinkin sanoa, että henkilöstö toimii vastuullisesti ja yrittää parhaansa, joten selviämme varmasti jatkossakin, toteaa Taipale.

Vuosittain jopa 3600 opiskelijaa

Opiskelijamäärä lisääntyy Rasekossa ensi viikolla, sillä jatkavat opiskelijat aloittavat syksyn uurastuksensa 17. elokuuta. Rasekon vuosittainen ”läpivirtaama” on peräti 3 600 opiskelijan verran.

– Kesäkuun lopulla virallinen opiskelijamäärämme oli 2 384, mutta paremmin tilannetta kuvaa läpivirtaama, joka kertoo vuosittain meillä opiskelleiden todellisen määrän. Läpivirtaama on vuositasolla noin 3 600 opiskelijaa, kertoo Maria Taipale.

Rasekon kampus Raisiossa on kompakti, tiivis alue, jonne Rasekon opetus on vahvasti keskittynyt. Naantalin Opintien yksikkö toimii vielä vuoden verran, ennen kuin siellä tapahtuva opetus siirtyy rakenteilla olevaan Raision uuteen rakennukseen. Sen jälkeen Raision kampuksen lisäksi opetusta järjestetään enää Mynämäen taideteollisuusyksikössä.