Tähtiharrastuksesta potkua syksyyn

Paimion Kevolan observatorio on Turun Ursan harrastajien käytössä. Kuva: Eeva-Kaisa Ahlamo

TURKU/PAIMIO.

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää, mutta myös vuotuista Tähtiharrastuspäivää. Lauantaina 29. elokuuta pääsee tutustumaan paikallisen tähtiharrastusyhdistyksen Turun Ursa r.y.:n Paimion Kevolan observatorioon.

Illat pimenevät jo rivakasti, mutta kylmä ei vielä vaivaa. Alkusyksy onkin vuoden parasta aikaa katsella tähtitaivasta.

Linnunradan erottaa hienosti korkealla taivaalla, jos pääsee vähänkin taajaman valosaasteen ulottumattomiin. Tällä haavaa heti auringonlaskun jälkeen etelässä matalalla horisontissa voi erottaa kaksi kirkasta tähteä, jotka eivät kuitenkaan ole tähtiä, vaan kaasuplaneetat Jupiter ja Saturnus.

Jos kiikarit suuntaa kohti kirkkaampaa Jupiteria, voi erottaa planeetan neljä suurinta kuuta, jotka Galileo Galilei löysi vuonna 1610.