Kaarina-talolle kaksi uutta taideteosta syyskuussa

Vesa Aaltonen ja Anu Halmesmaa tuntevat toisensa entuudestaan. Molempien teosten lähtökohtana on ihmisen ja luonnon välinen suhde.

Kaarinan kaupungin tilaamat taideteokset täydentävät Kaarina-talon taidekokoelmaa. Pysyvien taideteosten lisäksi Kaarina-talolla on jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä.

KAARINA. Turkulaistaiteilijoiden, Anu Halmesmaan ja Vesa Aaltosen, taideteokset julkistetaan Kaarina-talolla syyskuun puolivälissä. Halmesmaan Versot-reliefi sijoitetaan Kaarina-talon Helsingin-puoleisen päädyn aulaan. Aaltosen metsäaiheinen valokuvakokonaisuus tulee lounaskahvilan seinälle.

Halmesmaa on innoissaan ensimmäisen julkisen teoksensa sijainnista juuri Kaarina-talossa.

– On hienoa, että teos on aulassa, jossa kuka vain pääsee sitä katsomaan. Kaarina-talo on myös hieno rakennus, jota olen usein ihaillut, hän sanoo.

Kaarina-talo on paikkana Aaltosen mukaan urbaani, vaikka Kaarinasta löytyy muuten maaseutua ja merta.

– Keskusta on kivinen ja betoninen. Teoksen metsämaisema pehmentää sitä näkymää mikä ikkunoista avautuu.

Luonnosta sisältöä taiteeseen

Halmesmaan Versot-reliefi on kuusiosainen seinäveistos. Teososat ovat halkaisijaltaan puolesta metristä puoleentoista metriin. Materiaalina Halmesmaa käyttää puupuristelevyä. Käsinleikatut palaset hän hioo ja maalaa useaan kertaan, jotta teoksen pinnasta tulee kiiltävä ja likaa hylkivä.

– Viimeisessä työvaiheessa kokoan teoksen työhuoneellani palasista ja valmis teos ripustetaan seinälle korkeita rakennustelineitä käyttäen. Parhaimmillaan teos tulee 20-30 senttiä ulos seinästä. Teokseen tulee toinen ulottuvuus, kun ulos seinästä tulevat teososat heijastuvat muuttuvina varjoina seinälle auringon valon mukaan, Halmesmaa kertoo.

Aaltonen on valokuvannut teostaan varten Harvaluodon metsää Piikkiössä, joka oli teoksen tilaajan, Kaarinan kaupungin, toiveena. Teos on yksi kuva kolmessa osassa, jotka muodostavat yhdessä isokokoisen kokonaisuuden.

– Kävin muutamia kertoja paikan päällä Harvaluodossa ja tein luonnoksia, joista valikoitui syyskuussa julkistettava teos. Projekti alkoi alkuvuonna, ja keväällä kuvattiin. Tällä hetkellä on meneillään valmistumisvaihe. Teos valmistetaan paikallisessa yrityksessä, mikä on minulle tärkeä arvo, Aaltonen kertoo.

Molempien taideteosten taustalla on luonto, joka myös näkyy taiteilijoiden taustoissa: Halmesmaa on viittä vaille valmis puutarhuri ja Aaltosesta on tullut metsänomistaja.

Lopputulos yllättää myös taiteilijan

Halmesmaan mukaan reliefi on ollut koko kesän hänen työhuoneellaan kuivumassa, ja kasaaminen on alkanut tällä viikolla. Jännittävin osuus on vasta edessä.

– Seuraan piirtämiäni teoksien luonnoksia aina aika orjallisesti, mutta en oikein ikinä suunnittele tarkkaan pintojen värejä tai maalauksen kuvioita. Pidän maalausvaiheen sattumanvaraisuudesta. Versot teoksessa olen leikkinyt ja sekoittanut valittuja värejä, ja jännittävin vaihe onkin teoksen kokoaminen. Silloin teos syntyy silmieni edessä, ja se on itsellenikin yllätys millainen siitä lopulta muotoutuu, hän sanoo.

Molemmat taiteilijat ovat iloisia siitä, että Kaarina-talossa kuka tahansa pääsee ihailemaan taideteoksia.

– On myös aina mukava saada julkiseen tilaan pysyviä teoksia. Teos saa silloin näkyvyyttä ja yleisö on osittain sellaista, joka ei jatkuvasti käy taidenäyttelyissä. Julkinen paikka tuo taiteen osaksi arkea ja arkipäivää, mikä on aina hyvä asia, Aaltonen sanoo.

Liisa Kallio