Liikuntamahdollisuudet aivan uudelle tasolle

Nousiaisten kunnan vapaa-aikatoimen päällikkö Jouni Kangasniemi on seurannut tarkasti liikuntahallin rakentumista. Kaikki on sujunut aikataulussa, ja halli on valmistumassa hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

NOUSIAINEN. Yksi Nousiaisten kunnan viime vuosien suurimmista hankkeista, uusi liikuntahalli, valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä. Näillä näkymin uuden hallin ensimmäinen iso tapahtuma on 9. tammikuuta pelattava 2-divisioonan salibandyturnaus, jota isännöi Nousiaisten Ryhti.

– Pääsali on peräti 1053-neliöinen, joten kun saliin laitetaan täysimittainen, 20 metriä leveä ja 40 metriä pitkä salibandykaukalo, kaukalon kaikille reunoille jää vielä parin metrin suojaetäisyydet ennen salin seiniä. Näin isossa salissa voidaan harrastaa täysipainoisesti oikeastaan kaikkia Suomessa pelattavia sisäpalloiluja, kertoo Nousiaisten kunnan vapaa-aikatoimen päällikkö Jouni Kangasniemi.

Uusi halli onkin ensisijaisesti palloiluhalli, vaikka isossa salissa voidaan toki järjestää muun muassa erilaisia yleisötapahtumia.

– Hallin tärkein käyttö on ehdottomasti palloilulajit. Palloilusalin lisäksi halliin tulee salin yhteyteen kuntonurkkaus, eli pieni kuntosali. Se oli erityisesti koulujen liikunnanopettajien toive, että oppilaat, jotka eivät kykene osallistumaan koululiikunnassa palloilulajeihin, voivat liikkua pienessä kuntosalissa – ja kuitenkin opettajan valvonnassa, kertoo Kangasniemi.

Salissa voidaan pelata salibandyn lisäksi muun muassa koripalloa, lentopalloa, tennistä ja sulkapalloa. Salin voi myös jakaa alaslaskettavilla väliverhoilla kolmeen osaan – jokainen osa on vieläpä niin iso, että lohkossa voi pelata lentopalloa. Jokaiseen lohkoon pääsee kahdesta erillisestä pukuhuoneesta, eli hallissa on yhteensä kuusi pukuhuonetta.

– Sali, kuntonurkkaus ja pukuhuoneet sekä varastotila ovat hallin alakerrassa. Yläkerrassa, joka on sisääntulokerros, on kahvio sekä yli 200 ihmisen katsomo, kertoo Kangasniemi.

Paikalliset seurat hakeneet vuoroja ahkerasti

Halli on päiväsaikaan koululiikuntakäytössä, ja iltaisin hallia pääsevät käyttämään nousiaislaiset urheiluseurat.

– Nousiaislaisten seurojen osalta hallivuorojen haku päättyi 1. elokuuta. Rakennan paraikaa hallivuoroista listaa. Mahdollisia vapaita vuoroja voivat hakea myös muut lähikuntien seurat 15. elokuuta lähtien, kertoo Jouni Kangasniemi.

Hallin käyttö on myös varsin edullista paikallisille seuroille.

– Nousiaislaiset seurat saavat vakiovuoroillaan koko hallin – mukaanlukien kahvio – käyttöönsä hintaan 45 euroa tunti. Muiden kuntien seuroille koko hallin vuokra on 65 euroa tunnilta, kertoo Kangasniemi.

Kangasniemi uskoo hallin käyttöasteen olevan lähellä sataa prosenttia pelkästään nousiaislaisten seurojen hakemusten perusteella.

– Jatkossa on myös mahdollista, että kahviotila vuokrataan, jos joku yrittäjä haluaa ryhtyä pyörittämään kahvion toimintaa.

Liikuntahallin kokonaisbudjetiksi muodostui 3,8 miljoonaa euroa, josta valtionavustuksena kunta sai 750 000 euroa.