Maskien kanssa matkustaminen yleistyy pikkuhiljaa

Sunnuntaina Helsingistä Turkuun saapuneen junan matkustajista alle kymmenen prosenttia käytti kasvomaskia oikeaoppisesti junasta poistuessaan.

TURKU.

– Hyvät matkustajat! THL suosittelee kasvomaskien käyttöä julkisessa liikenteessä, kaikuu Turun rautatieaseman kuulutus ennen Helsingistä tulevan junan saapumista raiteelleen.

Rautatieaseman kuulutuksessa myös muistutetaan ystävällisesti turvavälien noudattamisesta ja käsihygieniasta.

Julkisessa liikenteessä, etenkin ruuhkaiseen aikaan, on kuitenkin erittäin vaikeaa ellei peräti mahdotonta pitää koko ajan huolta puolentoista metrin turvaväleistä toisiin matkustajiin. THL eli terveyden ja hyvinvoinnin laitos ottikin odotetusti kasvomaskisuosituksen käyttöön – THL:n toiveena on, että etenkin ruuhka-aikaan junissa ja busseissa käytettäisiin kasvomaskeja. Kuten Suomessakin on jo lähiaikoina nähty, täysin oireeton ihminen voi olla koronaviruksen kantaja, ja näin huomaamattaan altistaa muita matkustajia virukselle.

Käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi silloin, kun ihminen on hakeutumassa koronavirustestiin sekä siihen asti, kunnes testitulos on valmistunut. Samoin, riskialueilta Suomeen saavuttaessa maskia tulisi käyttää aina kodin ulkopuolella liikuttaessa. Kasvomaskisuositukset koskevat tällä hetkellä lähes koko maata, myös Varsinais-Suomea.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskiarviointiin.

Alle kymmenesosa käytti maskia

Kävin sunnuntaina aamupäivällä pikaisesti katsomassa, miten moni Turkuun saapuvista matkustajista on ottanut kasvomaskit käyttöönsä. Juna Helsingistä saapui Turkuun puoli yhdentoista aikaan ja junassa oli karkean arvion mukaan hieman reilut sata matkustajaa.

Maskia käyttäneiden osuus jäi varsin alhaiseksi, sillä laskujeni mukaan maski oli yhdeksän matkustajan kasvoilla. Parilla muullakin matkustajalla maski oli – mutta se oli vedetty alas kaulalle, joten minkäänlaista tautisuojaa se ei tietenkään tarjonnut.

Maskia käyttäneiden prosenttiosuus jäi siis hieman alle kymmenen prosentin.

Minkäänlaista tilastollista faktaa tämä yhden junallisen laskenta ei tietenkään takaa, mutta myös bussimatkustajia seuranneena voisin arvioida, että noin kymmenen prosentin käyttöaste vastaa tällä hetkellä varsin hyvin totuutta.

Vielä on siis paljon töitä sen eteen, että THL:n maskisuositus ottaisi kunnolla tuulta purjeisiinsa.

Marko Vuosjoki