Kustavin puutiaisaivotulehdusrokotuksen kysyntä ollut erittäin suurta

Suomessa punkkeja eli puutiaisia tavataan eniten rannikolla ja saaristossa. Niitä esiintyy alueittain myös sisämaassa eteläistä Lappia myöten.

Alunperin suunnitellut rokotuspäivät peruuntuivat koronaviruksen takia, mutta tällä hetkellä rokotuksen saa ajanvaruksella.

KUSTAVI. Kustavilaiset ja kesäasukkaat ovat olleet hyvin aktiivisia puutiaisaivotulehdusrokotteen suhteen. Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimiehen Taru Elon mukaan rokotteen kysyntä on välillä jopa ylittänyt tarjonnan.

– Rokotusaikoja on varattu erittäin paljon, jopa niin paljon, että välillä on jouduttu sanomaan, ettei aikoja ole. Koronavirus on vaikuttanut moneen asiaan. Rokotteita on esimerkiksi ollut välillä vaikea saada Kustaviin, Elo sanoo.

Vaikka kustavilaisten on ollut ajoittain vaikea saada rokoteaikaa, ei Elon korviin ole kantautunut soraääniä. Niin paikalliset, kesäasukkaat kuin henkilökunta ovat ymmärtäneet tilanteen.

– Aikoja voi varata vain vartin välein, jotta asiakkaat eivät joudu odottamaan samassa tilassa. Tästä johtuen rokotusaikoja on ollut vähemmän. Luulen kuitenkin, että kuntalaiset ja mökkiläiset ovat olleet tyytyväisiä saadessaan rokotteen. Myös henkilökunta on joustanut paljon.

Alunperin rokottamisen piti tapahtua kaksi- ja kolmipäiväisissä rokotussessioissa, mutta koronaviruksen aiheuttaman mullistuksen takia rokotuspäivät peruttiin. Tautitilanteen rauhoituttua kunnassa otettiin käyttöön ajanvaraus.

– Kustavin kunta on tiedottanut hyvin rokotuksista nettisivuillaan, sosiaalisessa mediassa ja kuntatiedotteessa. Jatkossakin mennään ajanvaraussysteemillä, Elo kertoo.

Vuoden alussa Kustaviin laajentunut THL:n kansallinen rokotusohjelma kattaa kustavilaisille ja vähintään neljä viikkoa paikkakunnalla viettäville kesäasukkaille puutiaisaivotulehdusrokotteen perussarjan. Perussarjaan kuuluu kolme rokotetta. Rokote suojaa puutiaisten levittämältä TBE-virukselta. Tehosteet eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Liisa Kallio