Yhden huippujuoksijan nimikirjoitus kruunaisi Jyrki Toivosen kokoelman

Suurimman osan nimikirjoituksista Jyrki Toivonen on pyytänyt kirjeiden välityksellä, mutta hän on myös tavannut henkilökohtaisesti useita alansa huippuja.

Kaarinalainen Jyrki Toivonen ei pyydä keneltä tahansa urheilijalta nimikirjoitusta: urheilijan täytyy olla lajinsa huippu Euroopan tai maailman tasolla. Vuosikymmenien aikana nimikirjoituksia on kertynyt kymmeniä 20 maasta.

RAISIO. Kaupunginkirjastolla on elokuun ajan esillä kaarinalaisen Jyrki Toivosen keräämiä huippu-urheilijoiden nimikirjoituksia. Näyttely on nimeltään Citius, altius, fortius. Toivonen on pyytänyt nimikirjoitukset urheilijasta kertovaan lehtileikkeeseen. Hän aloitti keräilyn 25 vuotta sitten.

‒ Olin säästänyt muutamia lehtijuttuja huippu-urheilijoista. Ne olivat minulla kaapissa, ja sitten päätiin pyytää juttuihin nimikirjoitukset, Toivonen kertoo.

Toivonen postittaa lehtileikkeen urheilijalle, ja kirjeen mukana on vastauskuori postimerkkeineen. Lajin tai urheilijan kansallisuuden suhteen Toivonen ei ole kriittinen, mutta nimikirjoituspyyntö lähtee vain lajinsa parhaimmille. Raision näyttelyssä on esillä lähinnä suomalaisten, kesälajien huippujen nimikirjoituksia.

Aina vastausta ei kuulu tai se vie aikaa.

‒ Se täytyy toki ymmärtää, että kaikkien nimikirjoitusta ei voi saada. Joskus voi mennä vuosikin, ennen kuin vastauskuori kopsahtaa postilaatikkoon.

Omat suosikkinimikirjoitukset Toivonen nimeää heti.

‒ Ilman muuta Lasse Virén, jonka kanssa olen keskustellutkin muutaman kerran. Myös Arsi Harju, joka teki aikamoisen jysäyksen Sydneyn olympialaisissa. Kaikkein tärkein ja suosituin kuitenkin on Leo-Pekka Tähti, jota arvostan eniten.

Keräilykokoelma ei ole vielä lopullisessa muodossaan: esimerkiksi raisiolaisen, kolminkertaisen olympiavoittaja Pertti Karppisen nimikirjoitus uupuu Toivoselta. On kuitenkin yksi urheilija ylitse muiden, jonka nimikirjoituksen Toivonen toivoo saavansa kokoelmaansa.

‒ Usain Boltin nimikirjoituksen tahtoisin, mutta se voi jäädä haaveeksi. Ehkä joskus myöhemmin se onnistuu. Olen muutamalle urheilijalle kirjoittanut vuosikymmenten jälkeen, ja he ovat olleet todella mielissään, kun joku heidät vielä muistaa.

Raision kaupunginkirjastossa esillä oleva näyttely on Toivosen kuudes. Ensimmäinen järjestettiin Kaarinassa Kaarina-seuran tiloissa syksyllä 2016. Sen jälkeen näyttelyitä on pidetty muun muassa Helsingissä ja Naantalissa. Näyttelyssä on lähes kolmekymmentä nimikirjoitusta, ja samanmoinen määrä signeerauksia löytyy Toivosen kotoa.

‒ Varmaan 20 kehystettyä nimikirjoitusta olen antanut pois lahjoina. Esimerkiksi Roger Federerin nimikirjoituksen annoin tennistä harrastavalle ystävälleni ja Wayne Gretzkyn pelkästään jääkiekkoilijoita keräävälle ystävälle.

Jyrki Toivosen nimikirjoituskokoelma on esillä Raision kaupunginkirjaston aulassa elokuun ajan.

Liisa Kallio