Koronavirus vei työpaikan mutta toi sisarukset yhteen

Sisarukset Jami ja Vilma Uuttu viettävät aikaa yhdessä myös työajan ulkopuolella esimerkiksi koiralenkeillä Vili-labradorin ja Mooses-novascotiannoutajan kanssa. Vapaa-ajalla heidän on helppo jättää työasiat keskustelun ulkopuolelle.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen mukaan työttömiä oli kesäkuussa 223 tuhatta, mikä on 47 tuhatta enemmän kuin vuosi sitten. Etenkin 20–24-vuotiaat naiset ovat hakeneet työttömyysetuutta Kelalta: hakemuksia oli kesäkuussa yli 10 tuhatta. Vaikka tilastot puhuvat karua kieltään, onnistui Vilma Uuttu yhdessä veljensä kanssa löytämään hopeareunuksen.

YRITTÄMINEN. Naantalista alun perin kotoisin olevan Vilma Uutun elämä muuttui noin puoli vuotta sitten koronaviruksen myötä: yli kolme vuotta kestänyt pesti vakaassa yrityksessä päättyi irtisanomiseen, ja 24-vuotias Uuttu löysi itsensä täysin uudesta tilanteesta. Viime vuosien aikana hän oli ollut hyvässä uraputkessa: peruskoulusta Raision Kauppaopistoon, sieltä Vaasan AMK:hon ja lopulta valmistuminen Helsingin Metropoliasta markkinoinnin tradenomiksi. Töihin Uuttu oli jo päässyt ennen valmistumistaan, ja aikomuksena oli edetä yrityksessä pitkälle.

– Huhtikuun yt-neuvotteluiden päätteeksi yhdeksän ihmistä irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä koronaviruksen iskettyä. Osasin valmistautua siihen, että olisin yksi heistä. Minulla ei kuitenkaan ollut varasuunnitelmaa, ja tulihan siinä ensin paniikki, Vilma kertoo.

Vilman isoveli Jami Uuttu on valmistunut ekonomiksi Turun Kauppakorkeasta ja toiminut yrittäjänä jo muutaman vuoden ajan. Aiemmin sisarukset olivat vitsailleet keskenään, että Vilma tulisi näyttämään myyntityötaitonsa veljen yritykseen. Kun sisko olikin yhtäkkiä vapailla työntekijämarkkinoilla, ratkaisu oli selvä.

– Olen aiemmin vähän leveillytkin sillä, että pystyn myyntityöhön Jamin yrityksessä. Oikeastaan heti irtisanomisen jälkeen oli näytönpaikka, kun Jami tarjosi töitä.

Uutun sisaruksista vanhempi kokee olevansa erittäin onnekas saatuaan Vilman yritykseensä töihin.

– Tiesin, millaisen koulutuksen Vilma on saanut ja millaisessa firmassa hän on ollut töissä. Minullehan tässä kävi hyvä tuuri, Jami sanoo.

Myyntipäälliköltä ja jokapaikanhöylältä onnistuu kaikki

Vilman hypättyä mukaan Jamin U2 Marketing -nimiseen markkinointiyritykseen työntekijäluku tuplaantui kertaheitolla. Työnjako on selkeä: Vilma toimii myyntipäällikkönä ja vastaa yrityksen myynnistä ja asiakassuhteista. Jami taas on toimitusjohtaja, joka vastaa toiminnasta ja palveluiden toteutuksesta. Hän kuvailee itseään myös jokapaikanhöyläksi ja sekatyömieheksi.

Sisarusten mukaan U2M on markkinointitoimisto, joka huolehtii kaikista yrityksen markkinoinnin tarpeista kuten visuaalisesta suunnittelusta ja brändäyksestä. Asiakkaita on muun muassa Turussa ja pääkaupunkiseudulla. Mikään työtehtävä ei ole ylivoimainen.

– Jos asiakkaalle tulee tarve, me pystytään se hoitamaan. ”Kaikki onnistuu” on meidän slogan, Jami sanoo.

Sisarukset ja työkaverit

Uutun sisarukset eivät ole aiemmin tehneet töitä yhdessä. Yhteistyö on lähtenyt käyntiin hyvin, eikä esimerkiksi sisaruksellista kinaa ole ollut lainkaan.

– Varmasti joillain sisaruksilla tulisi vääntöä, mutta meillä on mennyt tähän saakka hyvin, sillä näämme toisemme työkavereina. Tiedämme myös, miten toinen käyttäytyy ja osaamme lukea toisiamme yli 20 vuoden tuntemisen myötä. Voimme olla täysin rehellisiä toisillemme, Jami sanoo.

Uusi työpaikka veljen yrityksessä oli kaikin puolin helpotus Vilmalle varsinkin, kun paljon painetta ja stressiä tuottava työnhaku jäi pois kalenterista.

– Kun on irtisanottu yllättäen ja pitäisi löytää nopeasti työpaikka, niin ei minulla ollut voimia olla todella reipas ja tehdä cv:tä. Tänne sain tulla omana itsenäni. Työtehtäväni on vastuullisempi kuin ennen, mutta pystyn ottamaan roolin vastaan helpommin kuin vieraassa yrityksessä, Vilma kertoo.

Paniikki irtisanomisesta muuttui tyytyväisyydeksi

U2 Marketing -yrityksen tulevaisuuteen vaikuttaa Jamin mukaan moni heistä riippumaton asia, kuten markkinoiden käynnistyminen. Ensimmäinen yrityksen tavoite on päästä yli koronaviruksen aiheuttamasta iskusta ja päästä takaisin sille tasolle, jolla yritys oli ennen koronaa.

– Paljon riippuu meistä. Mahdoton sanoa, miten asiat menevät, mutta me teemme työmme hyvin ja siitä se sitten lähtee. Kun tarvitaan lisää apua, niin sitten kasvetaan. Ensin yrityksen pitää työllistää meidät niin, että työ on haasteellista ja mielenkiintoista, Jami sanoo.

Kääntäessään katseen takaisin menneeseen kevääseen Vilmaa ei enää harmita irtisanotuksi joutuminen. Uusi työtehtävä veljen yrityksessä tarjosi hänelle haasteita ja kosketuksen yrittäjyyteen – siitä hän oli jo aiemmin haaveillut.

– Olen jo kauppaopistoaikoina miettinyt, että olisiko minusta yrittäjäksi. Sattuman kautta pääsin nyt mukaan työntekijänä, mutta yrittäjähengessä mennään kädet savessa. Se tuntuu hyvältä. On klisee sanoa näin, mutta kaikella on jokin tarkoitus, eikä tämä olisi voinut paremmin mennä.

Liisa Kallio