Hevosmummoleiri auttaa irtautumaan hektisestä arjesta

Mari Sipilä ja Jonna Vesterinen nauttivat hevosmummoleirillä eniten hevosten kanssa toimimisesta.

Hevosmummoleirillä ei ole tasovaatimuksia: oli sitten ratsastusharrastuksesta kulunut viisi tai kymmenen vuotta tai nousee ratsaille ensimmäistä kertaa, leirille voi osallistua. Suorittamisen painetta ei leirillä tunneta.

SAUVO. Hännilän tilalle on kokoontunut kahdeksan leiriläistä kolmipäiväiselle hevosmummoleirille. Kyseistä leiriä on järjestetty Hännilän tilalla jo muutaman vuoden ajan. Talliyrittäjä Liina Ahon mukaan hevosmummoleirillä keskitytään pysähtymään ja viettämään aikaa hevosen kanssa Hännilän tilan rauhallisessa ympäristössä maaseudulla.

Arkielämässä on usein kiire ja harrastuksissa myös. Hevosmummoleirillä ei tarvitse suorittaa mitään vaan jokainen saa olla sellainen kuin on. Leiri kestää viikonlopun, eli täällä on myös aikaa olla läsnä hevosten kanssa, Aho sanoo.

Leiri on tarkoitettu aikuisille, mutta muita vaatimuksia ei ole. Moni palaa hevosharrastuksen pariin vuosien tauon jälkeen leirin kautta.

– Voi olla, että leirille osallistuja ei ole ikinä ollut tekemisissä hevosten kanssa. On myös heitä, joille on tullut jännitystä ja sitä lähdetään purkamaan. Niitä tilanteita on kiva ratkoa, kun on aikaa ja monta ratsastuskertaa. Kun hevoseen tutustuu ja sen kanssa viettää aikaa, jännitys alkaa purkautua ja harrastamisesta tulee mielekkäämpää.

Hevosmummoleirillä jo pelkät puitteet maaseudun rauhassa auttavat rentoutumaan talliyrittäjä Liina Ahon mukaan.

Terapeuttiset hevoset

Piikkiöläinen Mari Sipilä on hevosmummoleirillä jo toista kertaa. Hän houkutteli mukaansa myös ystävänsä, turkulaisen Jonna Vesterisen. Sipilän mukaan leirille lähtemistä ei tarvinnut kahta kertaa miettiä.

– Oli itsestään selvää tulla tänne, kun bongasin ilmoituksen sosiaalisesta mediasta. Täällä on turvallista toimia, kun hevoset ovat kilttejä ja Liina on mahtava opettaja. Silloin oikeasti uskaltaa mennä hevosen selkään ja tehdä asioita, hän sanoo.

Muutaman tunnin leirillä vietettyään Vesterinen voi myös yhtyä ystävänsä ajatukseen. Hänen mukaansa hevosmummoleiri poikkeaa positiivisesti lapsuuden ratsastuskokemuksista.

– Täällä kuunnellaan hevosta ja ratsastetaan tietoisesti. Se on erilaista, mitä on joskus oppinut. Ei pusketa asioita väkisin vaan mennään oman ja hevosen tahtiin, Vesterinen kertoo.

Molemmat leiriläiset kertovat odottavansa leirillä hevosten kanssa ajanviettoa ja niiden hoitamista kuin myös muita aktiviteetteja. Hevoset ovat kuitenkin Sipilän mukaan leirin suola.

– Hevoset ovat terapeutteja. Ne tietävät kyllä asioita ilman selitystä ja hyväksyvät sellaisena kuin on. Hevoset myös kertovat, jos jokin on pielessä.

Aktiviteetit tukevat ratsastusta

Ratsastamisen lisäksi hevosmummoleirin ohjelmaan sisältyy muun muassa joogaa ja saunomista. Aiemmilla leireillä on ollut myös jousiammuntaa, ratsastuspilatesta ja kasvo- sekä jalkahoitoja. Monilla näistä aktiviteeteista on positiivinen vaikutus ratsastamiseen.

– Ratsastus on kehonhallintaa, jolloin pitää hallita tasapainoa ja olla rentona. Niitä asioita on hyvä tehdä muuallakin kuin hevosen selässä. Jooga esimerkiksi sopii siihen hyvin. Rentous tukee ratsastamista, Aho sanoo.

Antoisinta hevosmummoleirillä on Ahon mukaan nähdä, kun leiriläiset tulevat tutuiksi hevosten kanssa.

– Hevosmummoleiri on tietynlaista itsetutkiskelua, kun rauhoitutaan viikonloppuun. Voi olla tunteikasta pysähtyä, rauhoittua ja tutustua itseensä sekä hevoseen. Hevonen peilaa ihmistä paljon ja auttaa pysähtymisessä. Ne ovat hienoja hetkiä.

Liisa Kallio